20 augusti 2024
Stockholms universitet

Global uppvärmning ökar koldioxidutsläpp – men bara vid tillräckligt regn

Den globala uppvärmningen kan påskynda koldioxidutsläppen från ekosystem – men bara om det är tillräckligt med nederbörd, visar en ny studie från bland annat Stockholms universitet. Forskningen belyser vattnets avgörande roll för hur mycket koldioxid som släpps ut från ekosystem.

– Alla organismer behöver vatten för att leva, och både växter och mikroorganismer i marken sänker sin ämnesomsättning under torra förhållanden, vilket gör att ekosystemen släpper ut mindre koldioxid när marken är torr, säger Stefano Manzoni, docent vid Institutionen för naturgeografi och medförfattare till studien.

Tidigare forskning har främst fokuserat på temperatur, och visar att koldioxidutsläpp från ekosystem är högre i ett varmare klimat. Den globala uppvärmningen kan därför påskynda utsläppen och bidra till en starkare växthuseffekt som i sin tur förvärrar klimatförändringarna. I studien som nyligen publicerades i Nature Ecology & Evolution har forskarna kommit fram till att den här effekten sannolikt bara sker i fuktiga miljöer där växter och markorganismer inte begränsas av brist på vatten.

För första gången har forskarna visat att det finns specifika tröskelvärden för nederbörd, och att marken behöver vara tillräckligt fuktig för att växter och markorganismer ska få en ökad metabolism. Om nederbörden är för låg och det är för torrt i marken minskar utsläppen av koldioxid eftersom ekosystemens ämnesomsättning avtar.

Upptäckten har stor betydelse för att vi ska kunna förstå hur klimatförändringar påverkar olika delar av världen. Områden där nederbörden inte når de kritiska tröskelvärdena kan vara mindre känsliga för uppvärmning eftersom vatten blir den mest begränsande faktorn för koldioxidutsläpp.

– För att öka vår förståelse av var och när vatten blir begränsande, samt nettoeffekten på koldioxidutsläppen, behöver vi forska mer om hydromiljöer och framtida förändringar i vattnets kretslopp, säger Jerker Jarsjö, professor vid Institutionen för naturgeografi och medförfattare till studien.

Studien

Studien “Water limitation regulates positive feedback of increased ecosystem respiration”, publicerades i tidskriften Nature Ecology & Evolution den 7 augusti.

DOI: https://doi.org/10.1038/s41559-024-02501-w

Studien leddes av Jin Zhang, doktorand vid Dalian University of Technology, som genomförde forskningen under ett besök vid Stockholms universitet. Fyra forskare från Stockholms universitet är medförfattare till studien.

Kontakt

Stefano Manzoni: stefano.manzoni@natgeo.su.se 08-674 78 02

Gia Destouni georgia.destouni@natgeo.su.se 08-16 47 85

Gustaf Hugelius gustaf.hugelius@natgeo.su.se 08-674 78 73

Jerker Jarsjö jerker.jarsjo@natgeo.su.se 08-16 49 58

Telefon +46 8 16 40 90
E-post press@su.se