15 maj 2023
Institutet för Framtidsstudier

Inbjudan: De virala experterna – ny rapport om sociala medier och covid-19-pandemin

Nu släpper vi rapporten ”De virala experterna. Legitimitetsbaser på sociala medier i början av covid-19-pandemin”, om hur innehåll som fick stor spridning på sociala medier skrevs av personer som inte tidigare var kända av vare sig allmänhet eller beslutsfattare, men med sin spridning kunde få betydelse för hur pandemin uppfattades av människor i Sverige.

Under covid-19-pandemins första våg fanns ett stort sug efter information, och en tydlig brist på densamma. Facebook blev snabbt en plats där människor delade egna erfarenheter, råd och uträkningar, och uppskattade inlägg spreds snabbt till väldigt många – oavsett om de som stod bakom inläggen kunde antas ha några expertkunskaper i ämnet eller ej.

I den nya rapporten De virala experterna. Legitimitetsbaser på sociala medier i början av covid-19-pandemin tittar forskarna Anna Tyllström och Noomi Weinryb närmare på dessa personer – vilka var de vars inlägg spreds till hundratusentals människor, och vad gjorde att andra människor litade på det som de delade med sig av?

Välkommen till ett seminarium där vi lanserar rapporten!

Tid: Fredag 26 maj, kl. 12.00–13.15 med stående lunch från kl. 11.30
Plats: Institutet för framtidsstudier, Holländargatan 13, 4 trappor, i Stockholm, eller online

Registrera dig här >

Medverkande:
Anna Tyllström, docent och lektor i företagsekonomi vid Institutet för framtidsstudier
Noomi Weinryb, docent och lektor i företagsekonomi vid Södertörns högskola
Rolf Almström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Peter Berglez, professor vid institutionen för humaniora, utbildnings. och samhällsvetenskap på Örebro universitet
Moderator: Folke Tersman, professor i filosofi och ställföreträdande vd på Institutet för framtidsstudier

Rapporten kommer att delas ut i fysisk form i samband med seminariet, men du kan hitta den digitalt redan nu på vår webbplats >

Utdrag från rapportens sammanfattning

• Rapporten studerar en ny typ av expert, de virala experterna, personer som är tidigare okända för allmänhet och beslutsfattare men ändå lyckas få stort genomslag på sociala medier med sina inlägg under covid-19-pandemins första våg i Sverige.

• Dessa experter skiljer sig från traditionella experter som normalt får plats i redaktionell media. Istället för att åberopa formella meriter hänvisar man till egen erfarenhet eller ett överlägset omdöme.

• Flest inlägg delades under de perioder då osäkerheten kring hur man förväntades agera var som störst.

• Vårdpersonal, särskilt sjuksköterskor och läkare, var särskilt väl representerade bland dessa, men även företagare/anställda i privat sektor. Forskare var däremot inte särskilt vanliga.

• De inlägg som fick absolut mest spridning handlade om självupplevda erfarenheter från vården, varav de flesta skrevs av kvinnor. De inlägg som hänvisade till ett överlägset omdöme var nästan enbart skrivna av män.

• I studien analyserades 272 vitt spridda offentliga inlägg på Facebook, författade av 136 personer. Inläggens innehåll, när och av vem de publicerats kartlades.

Telefon +46 8 402 12 00