IRF utökar mätstationerna för norrskensstudier med en kamera i Nikkaluokta
Under oktober månad har Institutet för rymdfysik (IRF) installerat en sjätte kamera för norrskensforskning inom mätsystemet Auroral Large Imaging System (ALIS_4D). Mätstationen med kameran är belägen i Nikkaluokta.
Avståndet mellan mätstationerna är fem mil i ett rutnät vilket bidrar till en överlappning av synfältet. Forskarna kan därmed skapa tomografi av norrskenet och se det i tre dimensioner.
IRF:s sex kameror finns på följande platser:
Taket vid IRF:s huvudkontor i Kiruna
Esrange Space Center
Abisko
Tjautjas (nära Gällivare)
Silkkimuotka (nära Nedre Soppero)
Nikkaluokta
Hög tidsupplösning och bestämd färg
Kamerorna i mätsystemet ALIS_4D tar bilder i hög tidsupplösning och ger information om en bestämd våglängd (färg) hos norrskenet som innebär en bestämd växelverkan mellan en partikel och en atom eller molekyl i jonosfären. Forskarna är intresserade av att mäta hur mycket ljus som kommer till varje pixel. Tack vare det överlappande synfältet möjliggörs tomografisk rekonstruktion av norrskenet.
På plats i Nikkaluokta i början av oktober fanns Urban Brändström som är optisk norrskensforskare och observatorieansvarig vid IRF.
– Tänk dig datortomografi av hjärnan. Det är liknande matematik och innebär att det går att få exakt information från det specifika volymelement man valt att titta på. Det i sin tur kan ge oss forskare information om de infallande partiklarna som orsakar norrskenet. Information som vi kan jämföra med de mätningar som sker av satelliter och av radaranläggningar som EISCAT_3D, säger Urban Brändström.
Studier av norrskenets olika färger bidrar till att forskarna bättre kan förstå sig på fysiken i rymden närmast jorden, den så kallade jonosfären som börjar på ungefär 100 kilometers höjd. En viktig aspekt är exempelvis att få ökad kunskap om hur vi på jorden ska kunna skydda oss mot rymdvädershändelser.
Läs mer om ALIS_4D
Se video om ALIS_4D