4 november 2024
Institutet för rymdfysik

IRF:s satsning på nya meteorkameror ökar möjligheterna till meteorstudier

Sex meteorkameror driftsätts av Institutet för rymdfysik (IRF) i den norra delen av landet för att bland annat hitta meteoriter i norra Sverige och möjliggöra simultana mätningar mellan olika instrument i området. Med kamerorna kommer IRF även att kunna studera polaratmosfäriska fenomen samt bidra med data till globala meteorkameranätverk.

IRF:s forskare Daniel Kastinen ansvarar för IRF:s satsning på nya meteorkameror men redan för drygt 20 år sedan observerade IRF meteorspår från meteorskuren Leoniderna med optiska system som ledde till intressanta vetenskapliga resultat. Studier som leddes av professor Asta Pellinen-Wannberg och banade väg för meteorforskning vid IRF.

Så här beskriver Daniel satsningen på de nya kamerorna:

Det här är en fortsättning för institutet vad gäller avancerade meteormätningar med flera instrument samtidigt, särskilt tillsammans med den kommande EISCAT_3D-radarn. Kamerorna är enkla, billiga och ser ljusstarka meteorer. Planen är att vi så småningom utökar med mer avancerade instrument. Med dessa sex kameror utökar IRF det svenska meteorkameranätverket och bidrar även till det internationella AllSky7-nätverket”, säger han.

De meteorkameror som IRF nu driftsätter är en ny typ av allsky-kamera som använder flera enklare kameror för att täcka hela himlavalvet vilket ger betydligt bättre upplösning än en kamera med en vidvinkellins. Kamerorna heter AllSky7.

Meteorkamerorna kommer att placeras på IRF:s befintliga mätstationer för avancerade norrskensstudier, ALIS_4D, som finns på taket ovan IRF:s huvudkontor i Kiruna, i Abisko, i Tjautjas (nära Gällivare), i Silkkimuotka (nära Nedre Soppero), i Nikkaluokta samt på Umeå universitet där IRF inte har någon mätstation för norrskensstudier.

I slutet av oktober var Daniel Kastinen på plats vid mätstationen i Abisko för att installera den första av de sex meteorkamerorna tillsammans med Urban Brändström som är observatorieansvarig och optisk norrskensforskare vid IRF.

Varje mätstation kommer att få en egen kamera, sedan siktar vi på att försöka täcka norra Sverige med flera kameror”, säger Daniel Kastinen.

Orsakerna till satsningen på meteorkameror är flera och IRF vill exempelvis kunna:

  • bidra till att hitta meteoriter som faller ner i norra Sverige
  • göra simultana mätningar mellan optiska och andra instrument i norra Sverige, exempelvis EISCAT_3D och meteorradarn vid Esrange Space Center
  • avbilda hela himlavalvet för att observera polaratmosfäriska fenomen
  • bidra till internationella nätverk med meteordata och därmed bidra till statistiska studier

Planen är att alla sex kameror är installerade innan sommaren 2025.