Jobbrelaterad stress tydlig riskfaktor för sjukskrivning
Medelålders kvinnor som upplever jobbrelaterad stress har rejält förhöjd risk för framtida sjukskrivningar. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Brist på inflytande och konflikter på jobbet är tydliga stressfaktorer.
Syftet med den aktuella studien, publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care, var att undersöka om jobbrelaterad psykisk stress kan kopplas till sjukfrånvaro hos medelålders kvinnor på arbetsmarknaden.
Underlaget i studien består av uppgifter om 573 kvinnor i åldern 38 respektive 50 år, hämtade från den omfattande Populationsundersökningen av kvinnor i Göteborg, ofta kallad Kvinnostudien, vid Göteborgs universitet. Detta kombinerades med registerdata från Försäkringskassan om kvinnornas sjukskrivningar.
Jobbkonflikter tung riskfaktor
Vid tiden för studiestart var en majoritet av deltagarna (504 kvinnor) anställda och i arbete. Tre av fyra upplevde jobbrelaterad eller generell psykisk stress, eller båda. Under året som följde hade 16 procent minst en sjukskrivning på två veckor eller mer, och sjukskrivningsmönstren var tydliga.
Av 21 specifika arbetsrelaterade problem var jobbkonflikter och brist på inflytande över beslut på jobbet det som tydligast kunde associeras med sjukfrånvaro. För jobbkonflikter gällde det oavsett om kvinnan själv var involverad eller inte.
Kvinnor som rapporterat jobbkonflikter hade mer än dubbelt så hög risk (faktor 2,31) för sjukskrivning under uppföljningsåret. Efter justeringar för generell stress, tidigare sjukskrivningar, ålder, sömnkvalitet, välmående och fysisk aktivitet var risken fortsatt fördubblad (faktor 1,98). Brist på inflytande följdes också av tydligt förhöjd risk för sjukskrivning (faktor 1,71 efter justeringar).
Viktigt med bättre arbetsmiljö
En av de drivande i studien har varit Kirsten Mehlig, docent i epidemiologi och universitetslektor i hälsovetenskaplig statistik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:
– Snävt beslutsutrymme och konflikter i arbetsmiljön kan förutspå sjukskrivningar, oberoende av allmän psykisk stress och tidigare sjukskrivningsperioder. Det är därför viktigt med förbättrad arbetsmiljö som kan minska sjukfrånvaron bland kvinnor på arbetsmarknaden, säger hon.
Forskargruppen bakom studien leds av Dominique Hange, docent och universitetslektor i allmänmedicin, samt distriktsläkare på Närhälsans vårdcentral Tidan i Skövde kommun:
– Effekterna av konflikter på jobbet, oberoende av det egna engagemanget, kan också tyda på att det finns en specifik sårbarhet bland kvinnor som kan vara av intresse att arbeta med framöver, konstaterar hon.
Studie: Exploring the impact of mental and work-related stress on sick leave among middle-aged women: observations from the population study of women in Gothenburg, Sweden, https://doi.org/10.1080/02813432.2024.2380925
Expertkontakter:
Dominique Hange, docent, tel. 0722 24 57 00, e-post dominique.hange@allmed.gu.se
Kristina Holmgren, seniorprofessor, tel. 031-786 57 26, e-post kristina.holmgren@neuro.gu.se
Kirsten Mehlig, docent, tel. 0766 18 68 44, e-post kirsten.mehlig@gu.se
Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se
Bilder: Dominique Hange (foto: Cecilia Hedström), Kristina Holmgren (foto: Josefin Bergenholtz) och Kirsten Mehlig (foto: Johan Wingborg)