4 maj 2023
Linnéuniversitetet

”Kommer du att döma mig om jag berättar? …om ungdomars sexuella beteende och utsatthet för våld”


Ny avhandling om sexuellt riskbeteende bland ungdomar.

Ungdomars sexuella hälsa är en föränderlig process som påverkas av en mängd faktorer. I en ny avhandling från Linnéuniversitetet betonas vikten av att ständigt, och vid möten med ungdomar, till exempel på en ungdomsmottagning, ställa frågor om deras sexuella beteende om. Att fråga om någon utsatt dem för våld och hur de mår. Frågorna behöver ställas på ett respektfullt och icke-dömande sätt för att ungdomarna ska vilja berätta.

Carina Petersson, legitimerad barnmorska och nybliven doktor vid Linnéuniversitetet, forskar om ungdomars sexuella beteende, deras utsatthet för våld och självskattade hälsa och sambanden däremellan.

Hon studerar också om ungdomar valt att berätta om sin våldsutsatthet och hur de i så fall beskriver sina erfarenheter av att ha varit utsatta för våld.

– Om någon ungdom som har ett sexuellt riskbeteende eller varit utsatt för våld identifieras vid ett möte, kan ungdomen erbjudas råd och stöd utifrån sitt aktuella behov och önskemål. Deras rätt till hälsa och deras egenmakt att själva eller tillsammans med någon kunna njuta av sin sexualitet, utan våld och utan att riskera sin hälsa kan aldrig nog betonas.

Carinas forskning visar att många ungdomar väljer att ha oskyddat sex med en ny sexpartner trots att de i och med det kan riskera sin sexuella hälsa. En högre andel tonåringar anger tidig sexdebut, före 15 års ålder, jämfört med gruppen unga vuxna, mellan 20 och 24 år.

Det är förvånande då åldern för sexdebut varit densamma sedan fyrtio år tillbaka. Dessutom svarar nästan hälften av ungdomarna att någon utsatt dem för våld, vilket också riskerar att påverka deras hälsa negativt på flera sätt.

Carina Petersson har valt att undersöka tre olika typer av våldsutsatthet. Den första är det emotionella våldet, som man delvis kan jämställa med det psykiska våldet, följt av det fysiska och det sexuella våldet. Hon utgår från ett validerat formulär som beskriver vad de olika typerna av våld kan innefatta och olika allvarlighetsgrader.

En av studierna påvisade associationer mellan alla tre typerna av våld och att ungdomarna haft oskyddat sex med en ny partner.

– Mina forskningsresultat kan och behöver användas för att öka kunskapen om vilka hälsorisker ungdomar utsätter sig för eller blir utsatta för, säger Carina Petersson.

Mer information

Kontakt

Carina Petersson, doktorand, 076- 840 84 89, carina.petersson@lnu.se,