Män som utsätts för våld i nära relationer misstros ofta av samhället
Att män utsätts för våld av en kvinnlig partner är vanligare än man kanske tror. De skyddsnät som genom åren byggts upp för våldsutsatta kvinnor saknas dock för männen. I stället blir deras berättelser ofta ifrågasatta och förlöjligade, de förlorar sig själva i relationen och drar sig för att söka hjälp. Det visar en ny avhandling i socialt arbete vid Linnéuniversitetet av Caroline Hansén.
I sin studie har Caroline Hansén studerat våld ur ett brett begrepp och djupintervjuat 21 män som utsatts för olika typer av våld av sina kvinnliga partner. Det mest utmärkande är det psykiska, verbala och emotionella våldet, men det finns även berättelser där detta våld övergått till fysiskt våld. Det framgår också att ekonomiskt och sexuellt våld förekommer.
– När de ringt polisen och bett om hjälp har det hänt att de fått frågan ”Vad gjorde du först?”. Rent historiskt vet jag att kvinnor kunde bemötas på det sättet, men jag tycker att man i dagens samhälle inte ens skulle ställa den frågan. Den ställs också i mötet med andra myndigheter och det gör att män drar sig för att söka hjälp, för de blir ändå inte trodda på. Dessutom har männen utifrån sina erfarenheter svårt att sätta ord på vad det är de har varit med om.
Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerad 2024 uppger 15,2 procent av kvinnorna och 11,7 procent av männen att de blivit utsatta för någon typ av våld i nära relation.
Psykiskt våld verkar enligt studien vara det mest utbredda bland både kvinnor och män, medan det är betydligt vanligare att kvinnor uppger att de utsatts för sexuellt våld. Det är vanligare att yngre personer uppger att de blivit utsatta än äldre.
– Jag är medveten om att forskningen visar att mäns våld mot kvinnor utgör ett betydande samhällsproblem, och att kvinnor som utsätts för dödligt våld representerar en större grupp. Trots detta skulle jag vilja se att begreppet ”våld i nära relationer” används som ett övergripande paraplybegrepp där olika former av våld inkluderas, såsom ”mäns våld mot kvinnor” och ”kvinnors våld mot män”, ”våld i samkönade relationer”, ”våld i hedersrelaterad kontext”, ”syskonvåld” och fler. Detta skulle bidra till ett mer inkluderande perspektiv, som bättre speglar den mångfald av grupper som drabbas av våld i nära relationer. En längre nyhet om studien finns att läsa på Lnu.se >>
Mer information
Caroline Hanséns avhandling: (In)Vulnerable Masculinity: Men’s Narration and Identity when Experiencing Violence from a Female Partner
Doktorandprojektet: (O)sårbar maskulinitet: Mäns berättelser och identiteter när de upplever våld från en kvinnlig partner
BRÅ:s statistiksida
Stödlinjen för män
Kontakt
Caroline Hansén, forskare, 0470-70 84 87, caroline.hansen@lnu.se
Ulrika Bergström, presskommunikatör, 070-259 36 29, ulrika.bergstrom@lnu.se