25 november 2024
Södertörns högskola

Mysteriet på Östersjöns botten: Kan jordskred ha utlöst en forntida tsunami?

Ett stort jordskred på botten av södra Östersjön kan ha utlöst en tsunami. I ett nytt projekt ska forskare försöka ta reda på vad som kan ha hänt för 8000 år sedan och om det är något som kan hända igen.

 

– När vi undersökt sediment från botten utanför Blekingekusten har vi lagt märke till, ja, konstigheter? Sedimenten är som en historiebok, men här ligger sidorna i en fullständig oordning. Olika typer av lager har blandats och den lagerföljd vi kan förvänta oss finns helt enkelt inte. Frågan som vi ställer oss är om detta kan vara resultatet av en tsunami, säger Elinor Andrén, professor i miljövetenskap vid Södertörns högskola.  

Ingen långsökt teori

Utanför Blekinges kust, på omkring 50–60 meters vattendjup finns milslånga skredärr i bottensedimentet som ser ut att komma från ett omfattande jordskred. Men vad som orsakat jordskreden och exakt när de kan ha inträffat är okänt. Sveriges geologiska undersökning (SGU) genomförde 2014 undersökningar av bottenlagren och dokumenterade skredärret. Nu ska Elinor Andrén tillsammans med nio andra forskare försöka hitta svar på vad som hänt.  

– Hypotesen som vi ska testa är att det för cirka 8000 år sedan inträffade ett jordskred på havsbotten som i sin tur orsakade en tsunami som påverkade kustområden i södra Östersjön. Det är inte en så långsökt teori, en likande händelse har inträffat utanför norska kusten. Det finns också svagheter i berggrunden i området som kan orsaka jordbävningar som skulle kunna utlösa jordskred. Men något måste vara orsaken till jordskred på havsbotten, säger Elinor Andrén.  

Konsekvenser av hastiga havshöjningar

Projektet står på tre ben där två av dem fokuserar på vad som kan ha hänt och vilka konsekvenser det fick på kustområdena. Det tredje handlar om att undersöka om liknande händelser kan inträffa idag och hur det i så fall skulle påverka infrastruktur och människor i regionen.  

– Det finns indikationer på att jordskred har ägt rum på flera andra platser på södra Östersjöns botten, men vi vet inte om de inträffade över lång tid eller ungefär samtidigt. Om det visar sig att det skett vid flera olika tillfällen kan det betyda att jordskred och därmed tsunamis kan inträffa även idag, säger hon.  

Hastiga havsytehöjningar, oavsett orsak, kan påverka infrastruktur längs våra kuster och i våra hav. Jordskred och jordbävningar kan dessutom skada ledningar som ligger på havsbottnen. Forskargruppen kommer därför också göra en bedömning av riskerna som kan uppstå vid plötsliga och betydande havsytehöjningar.  

Tsunami kan förklara utplånad by

Tankarna om en tsunami i södra Östersjön har legat och grott hos Elinor Andrén och hennes kollegor i närmare 20 år. Gång på gång har forskarna stött på sedimentlagerföljder i södra Östersjön som påtagligt skiljer sig från de normala på de platser som undersökts. Men geologerna är inte ensamma om att äntligen kanske få en förklaring på udda fynd som inte riktigt kan förklaras idag.  

– Arkeologer som studerat fornlämningar vid Blekingekusten blev eld och lågor vid tanken på en plötslig katastrofhändelse. Här handlar det om en by som blivit mer eller mindre helt utplånad och hela byn täcktes av sand och sediment som inte kan förklaras av naturliga kustprocesser. En tsunami skulle kunna förklara vad som hände, säger hon.   

Fakta: 

Projektet Submarine Landslides and Potential Tsunami Events in the Baltic Sea: Enhancing Geohazard Understanding for Submerged and Coastal Infrastructures finansieras av Östersjöstiftelsen väntas pågå i tre till fyra år.   Forskarna kommer från bland annat: Södertörns högskola, Stockholms universitet och Tartu universitet. 

Kontakt: 

Elinor Andrén: 
elinor.andren@sh.se

Sophia Nilsson
Forskningskommunikatör
sophia.nilsson@sh.se   
0722-10 14 53