Naturhistoriska riksmuseet kommenterar budgetpropositionen 2025
Idag presenterade regeringen budgetpropositionen för 2025. Där framgår att Naturhistoriska riksmuseet får kompensation för den stora hyreshöjning som renoveringsinsatser av museet inneburit. I övrigt följer anslaget statens allmänna kostnadsuppräkning.
-Vi är mycket glada idag. Utan hyreskompensationen hade vi tvingats göra neddragningar som skulle drabbat publikt utbud, bevarande av samlingar och forskningsverksamhet, säger museets chef, överintendent Lisa Månsson.
-Nu har vi förutsättningar för att fortsätta vårt basarbete på bibehållen nivå, även om vi just nu inte kan genomföra de mer framtidsorienterade projekten vi också hade äskat pengar för, säger Lisa Månsson.
Museet hade också äskat pengar bland annat för att arbeta med förbättrat besöksmottagande, framtidssäkring av miljöprovbanken och åtgärder kring bevarandet av de samlingar som tog skada under de tio månader museet var stängt för renovering. Det är projekt som nu får stå lite på vänt.
Naturhistoriska riksmuseet väntar med intresse på resultatet av utredningen kring kostnadshyresmodellen. Museet, liksom fyra andra statliga kulturinstitutioner, påverkas starkt av nuvarande modell där alla kostnader för renovering, underhåll och tillgänglighetsanpassningar läggs på hyran. Detta blir extra kännbart när renoveringsbehovet är omfattande, vilket är fallet för Naturhistoriska riksmuseet som nyligen behövde stänga akut då fastighetsförvaltaren Statens fastighetsverk identifierat omfattande åtgärdsbehov av museets innertak efter ett ras. Museet fick vid årsskiftet en 30-procentig hyreshöjning på 10,6 miljoner kronor.
-Genom att vända på varje krona, jobba med effektiviseringar så som förtätning av kontorsytor och sträva efter utökad extern finansiering hoppas vi i förlängningen kunna frigöra medel även för våra angelägna satsningar, säger Lisa Månsson. Det viktigaste med dagens besked är dock att vi inte behöver ta från vår verksamhetsbudget för att betala hyreshöjningen.