20 mars 2024
Luleå tekniska universitet

Norrbottensmodell för elitidrottare stärker möjlighet till ”dubbla karriärer”

Nu startas ett kompetenscentrum för elitidrott vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Svenska Skidförbundet Alpint, Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Skidförbundet längdåkning och Svenska Orienteringsförbundet. Det innebär att från och med hösten 2024 utökar universitetet sitt nära samarbete med idrottsförbund och topptränare till även alpint och skidskytte. Sedan tidigare finns det en satsning på Luleå tekniska universitet inom längdskidor och skidorientering. Det här ökar förutsättningar att satsa på ”dubbla karriärer” som elitidrottare i länet.

– I Norrbotten ska kan man kunna leva, bo och utvecklas som elitidrottare genom att satsa på dubbla karriärer. Killar och tjejer ska kunna kombinera elitidrott och studier eller arbete och idrott. Här ska elitidrottare kunna välja att stanna kvar – och hit ska de vilja flytta. Nu ökar möjligheterna för att elitidrottare kan fortsätta sina elitidrottskarriärer i länet efter examen från Luleå tekniska universitet och samtidigt jobba och bo kvar här, säger Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för svenska längskidlandslaget och projektledare för det nya kompetenscentrumet.

Luleå tekniska universitet har utsetts till elitidrottsvänligt universitet av Riksidrottsförbundet i Sverige, och välkomnar alla 72 idrotter inom förbundet men har längdskidor, skidorientering, skidskytte och alpint som sina specialsatsningar. Målet är att bli ett Riksidrottsuniversitet. Luleå tekniska universitet har en stor bredd av utbildningar och toppforskning i nära samarbete med idrottsförbunden inom längdskidåkning och skidskytte. Forskarna samarbetar bland annat med Sveriges Olympiska Kommitté inom skidforskning med målsättningen att ta fram världens snabbaste skida till OS 2026.

I nya kompetenscentrumet knyts än mer forskning till elitidrottsverksamheten på universitetet och ny kunskap når snabbt ut till studenterna men ska även nå ut till allt från idrottsförbund, klubbar till idrottsgymnasier. Dessutom intensifieras samarbetet med näringsliv, kommuner och Regionen för att maximera effekten av dubbla karriärer på plats i Norrbotten. Det handlar om att förbättra de förutsättningarna genom att erbjuda arbetstillfällen, karriärövergångar och traineeprogram. LKAB kommer här att göra en särskild satsning mot Alpint på Luleå tekniska universitet.

– Det känns fantastiskt att vi inom alpint och skicross vid Svenska Skidförbundet får ytterligare en elitmiljö där våra atleter kan växa med dubbla karriärer. Det sjuder av aktivitet i norra Sverige och vi är glada att kunna fortsätta bedriva träning och tävling i Norrbotten och samtidigt fortsätta utveckla anläggningar och föreningar i länet. Utöver stöd från kommunerna, regionen och universitetet blir LKAB en huvudpartner till det universitetslag som kommer att starta upp verksamheten under hösten 2024, säger Karin Stolt Halvarsson, chef för alpint och skicross vid Svenska Skidförbundet.

På längre sikt är målsättningen att verksamheten i kompetenscentrumet, med dess nära samarbeten med idrottsförbunden, ska kunna bidra till att norra Sverige utvecklats till en mycket stark sportregion.

– Svenskt Skidskytte och norra Sverige har en positiv tillväxt och vi är glada att Luleå tekniska universitet vill skapa en elitmiljö där våra atleter kan utveckla sina dubbla karriärer. Vi gjorde en satsning inför SM i Piteå som gett god effekt och ett ökat intresse. Nu blir LTUs Norrbottensmodell ett välkommet nästa steg för att stärka Svenskt Skidskytte i norra Sverige, säger Rikard Grip, Skidskytteförbundets Generalsekreterare.

Samverkansparter och medfinansiärer i nya kompetenscentrumet är Svenska Skidförbundet Alpint, Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Skidförbundet längdåkning, Svenska Orienteringsförbundet, Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Sparbanken Nord, LKAB, Bodens kommun och Luleå kommun.

– Vi är stolta över att vara med och bidra till denna pricksäkra satsning. ­Idrott bidrar till både glädje och engagemang och är en viktig del i vår utveckling framåt, säger Evelina Rydeker, kommunalråd i Luleå kommun.

Ansökan till Elitidrottsvänligt universitet på Luleå tekniska universitet är öppen.

    Kontakt: Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för svenska längskidlandslaget och projektledare för det nya kompetenscentrumet, joakim.abrahamsson@ltu.se, 073-029 92 78, Karin Stolt Halvarsson, chef för alpint och skicross vid Svenska Skidförbundet, karin.stolt.halvarsson@skidor.com, 076-828 20 07, Rikard Grip, Skidskytteförbundets Generalsekreterare, rikard.grip@skidskytte.se, Evelina Rydeker, kommunalråd i Luleå kommun, evelina.rydeker@lulea.se, 072-406 25 04.