Ny behandlingsstudie online för att hjälpa ungdomar med depression
Många unga mår idag dåligt, men hjälp finns att få. En ny behandlingsform speciellt framtagen för ungdomar som mår dåligt har visat goda resultat och ska studeras ytterligare. Nu söker forskarna nya ungdomar som är i behov av behandling för att delta i studien.
Trots att många unga mår dåligt, erbjuder en ny behandlingsform hopp. Det är nu dags för den tredje behandlingsstudien som ska utvärdera en internetbaserad psykodynamisk terapi (IPDT) för tonårsdepression. Ungdomar från hela landet i åldern 15–19 kan ansöka om att få ta del av den internetbaserade behandlingen som är speciellt framtagen för ungdomar som mår dåligt. Behandlingen är kostnadsfri och alla moment görs online med en kontinuerlig kontakt med en behandlare.
— De första studierna på IPDT för deprimerade ungdomar visade att behandlingen fungerade bra och att den var lika effektiv som KBT över nätet, vilket är väldigt viktigt eftersom det ger ungdomar fler behandlingsalternativ, säger Karin Lindqvist, psykolog, och en av de ansvariga forskarna.
Kontakt med känslor ger ett bättre mående
Det främsta målet med behandlingen är att deltagarna ska må bättre i sin depression och att de ska känna att symptomen minskat. En viktig del i att må bättre är att få bättre kontakt med sina känslor. I behandlingen får ungdomarna därför lära känna sina känslor bättre och öva på sin förmåga att uppleva och utgå från sina känslor. Många som genomgått behandlingen beskriver till exempel att de förstår sig själva bättre och också kan stanna mer i sina känslor, berättar Karin Lindqvist.
Behandlingen handlar med andra ord till stor del om känsloreglering – hur man hanterar känslor.
— Vi har ju sett att känsloreglering är en så kallad verksam faktor, att behandlingen för många leder till känsloreglering som i sin tur leder till minskade depressionssymptom.
Relationen till behandlaren skapar trygghet – även online
Innan de första studierna var klara undrade forskarna mycket över hur relationen mellan behandlare och klient skulle se ut i internetbaserad PDT. Den eventuella oron var obefogad. I intervjuer med tidigare deltagare har det framkommit att många ungdomar verkligen upplever att det är en nära och viktig relation som utvecklas till behandlaren och att de känner sig trygga att till exempel dela saker de inte delat med någon annan vuxen.
— Sånt är såklart väldigt fint att höra. Våra studier har visat att den terapeutiska relationen och alliansen är viktig också online, säger Karin Lindqvist.
Läs mer om behandlingen och känsloreglering hos tonåringar
Kontaktperson: Karin Lindqvist, karin.lindqvist@psychology.su.se, 070-4088334