12 november 2024
Umeå universitet

Ny digital stress- och sömnskola förbättrar tillgången till psykologisk behandling i Västerbotten

Forskning vid Institutionen för psykologi, Umeå universitet, visar att stress- och sömnskolor kan ha positiva effekter på välmående. Nu erbjuds en ny digital stress- och sömnskola i samarbete med Region Västerbotten för att möta de växande behoven av psykologisk behandling för stress och sömnproblem i regionen.

Stress och sömnproblem är vanliga hälsoutmaningar, men tillgången till psykologisk behandling är ojämnt fördelad inom Region Västerbotten på grund av utmaningar med kompetensförsörjning. För att öka tillgängligheten till vård för alla i länet har Umeå universitet och Region Västerbotten startat ett projekt som erbjuder två digitala gruppbehandlingar, en för stress och en för sömnproblem.

De digitala stress- och sömnskolorna är en vidareutveckling av de tidigare stress- och sömnskolorna som redan finns på plats vid ett antal hälsocentraler i Umeå. Tidigare utvärderingar visar att deltagarna har upplevt positiva effekter som varat i minst tre månader efter avslutad behandling. Syftet med det här projektet är att undersöka om digital gruppbehandling har lika god effekt som gruppbehandling på plats.

Genom den digitala stress- och sömnskolan får deltagarna snabb tillgång till behandling utan lång väntetid. De digitala skolorna kan ses som en tidig behandling men också som förebyggande för att undvika allvarligare sjukdomstillstånd. Deltagarna erbjuds behandling enkelt via remiss direkt till 1177.

Behandlingarna består av fem ledarledda gruppträffar och sker digitalt varje vecka med olika teman. Deltagarna får också tillgång till korta inspelade föreläsningar samt skriftlig information om stress och sömn. Mellan träffarna får deltagarna genomföra övningar för att praktisera det de lärt sig. Fokus ligger på att öka deltagarnas kunskap om dessa områden och utveckla strategier för att hantera sina besvär.

I projektet utvärderas de digitala stress- och sömnskolornas effekt och deltagarna bjuds därför in att delta i en forskningsstudie genom att besvara enkäter före, under och efter behandlingen. Målet med utvärderingen är att skapa en evidensbaserad behandling som kan användas i hela länet.

För den som är intresserad av delta i stress- eller sömnskola ska kontakta sin hälsocentral och om be om remiss till digital stress- eller sömnskola.

För vårdpersonal som vill ha mer information om hur de skickar remiss vänligen kontakta:

Maria Nordin
Universitetslektor vid Institutionen för psykologi
Umeå universitet
maria.nordin@umu.se
090-786 99 24

Daniel Hagström
Doktorand vid Institutionen för psykologi
Umeå universitet
daniel.hagstrom@umu.se
090-786 75 65

För ytterligare information vänligen kontakta:

Daniel Hagström
Doktorand vid Institutionen för psykologi
Umeå universitet
daniel.hagstrom@umu.se
090-786 75 65