Ny forskning – högpresterande unga innebandyspelare löper större skaderisk
Unga innebandyspelare med hög fysisk prestation men måttlig mental hälsa rapporterar flest skador. Det visar den första vetenskapliga studien från Sideline-projektet, ett forskningssamarbete mellan Umeå universitet, Halmstad universitet och Linköpings universitet. Studien, publicerad i BMJ Open Sport & Exercise Medicine, analyserar sambandet mellan psykologi, fysisk prestation och skaderisk.
Sideline-projektet, som undersöker hur träningsbelastning, hälsovanor samt psykologiska och fysiska faktorer påverkar skador hos unga innebandyspelare, har samlat data från över 20 innebandygymnasier (NIU/RIG) under åren 2020–2023. Forskningsprojektet är unikt eftersom det är det största och mest långvariga inom svensk innebandy.
Tre spelartyper identifierade
Studien identifierade tre grupper av spelare baserat på psykologiska och fysiska faktorer:
- Något bättre än genomsnittlig mental hälsa och hög fysisk prestation
- Lägre mental hälsa och genomsnittlig fysisk prestation
- Bästa mentala hälsan men den lägsta fysiska prestationen
Forskarna fann att spelare med hög fysisk prestation men måttlig mental hälsa löpte störst skaderisk. Det var en oväntad upptäckt, eftersom god fysisk prestation vanligtvis förknippas med minskad skaderisk. En möjlig förklaring är att dessa spelare utsätts för högre belastning och fler riskmoment.
Vikten av balans mellan träning och återhämtning
Studien visar att fysisk prestation och mental hälsa inte automatiskt minskar skaderisken. Forskarna betonar vikten av att balansera innebandyspecifik träning, skadeförebyggande insatser och återhämtning. Vidare forskning kommer att genomföras för att bättre förstå sambanden.
– Det är superroligt att vår första vetenskapliga publikation från det treåriga projektet, Riskfaktorer för idrottsskador hos innebandyspelare, nu är publicerad, säger Taru Tervo, forskningssamordnare på Innebandyns Kompetenscentrum.
Hon tillägger:
– Det är kul att vi har kunnat genomföra projektet tillsammans med några av Sveriges främsta idrottsforskare och en doktorand kopplad till Svenska Innebandyförbundet, Umeå universitet och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.
För mer information, kontakta:
Taru Tervo
Forskningssamordnare vid Idrottshögskolan, Umeå universitet
E-post: taru.tervo@umu.se
Telefon: 090-786 92 94
Sofia Levin
Doktorand
Sofia.levin@umu.se
090-786 51 28