Ny forskning visar: Så kan vi använda mer alger i maten
Alger är utmärkta som saltersättning och kan bland annat fungera som proteintillskott och smaksättare i till exempel vegetariska köttsubstitut. Det visar resultaten i forskningsprojekt där Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad deltar. Undersökningar som genomförts visar dessutom att konsumenter ställer sig positiva till mer användning av alger i maten.
– Det är resultat från två projekt egentligen. Det ena handlar om att få algerna, Ulva Fenestrata i det här fallet, att producera mer protein genom odling i tank med tillsatt processvatten från fiskindustrin. Det andra handlar om hur man bäst tar till vara på algen när den är skördad. Alltså om man ska torka, hur man ska torka eller om den ska sköljas för att den ska bli lämplig för vidare användning som ingrediens i livsmedel samt hur det påverkar de sensoriska egenskaperna, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Resultatet som presenteras i en artikel i Future Foods visar bland annat att sättet algerna odlas på har påverkan på både smak, textur och näringsinnehåll. Forskningsprojekten leds av professor Ingrid Undeland vid Chalmers Tekniska högskola, tillsammans med forskare från Göteborgs Universitet och Högskolan Kristianstad där Karin Wendin varit representant.
Studierna visar att algerna kan användas i olika livsmedel. Både som en ersättning för salt och som en proteinkälla. De konsumentundersökningar som genomförts visar också att konsumenter överlag är positiva till alger som mat. Det finns emellertid flera utmaningar för att alger på bred front ska få fästa i mat- och måltidsindustrin.
– Konsumenterna är jättepositiva till alger och tång. Däremot ser vi inte att fler köper mer mat med alger i. Å andra sidan vet vi också att konsumentmönster är svåra att bryta. Till viss del handlar det antagligen om både tillgänglighet och produktutbud och det arbetar branschen för fullt med. Som saltertsättare vet vi att alger är bra och det tror jag att vi kommer se mer av. Som ingrediens tillsammans med annat vegetabiliskt protein skulle den kunna fungera, inte minst som fiskersättare eftersom de smakar hav. Men det måste testas ordentligt, och det blir nästa steg, säger Karin Wendin.
För mer information, vänligen kontanta:
Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad
E-post: karin.wendin@hkr.se, telefon: 044-2503828