Ny grupp av miljöföroreningar har för första gången identifierats i svenskars blod
Så kallade syntetiska fenolära antioxidanter (SPA:er) har hittats i blod från 30 bloddonatorer i Stockholm, visar en studie från Stockholms universitet. Halterna är jämförbara eller till och med högre än halterna av de mer kända PFAS-ämnena. Vissa av miljöföroreningarna hittades i samtliga individer som undersöktes. En del av dessa ämnen kan potentiellt ansamlas i kroppen, påverka fertiliteten eller vara hormonstörande.
Det är första gången dessa ämnen undersökts och hittats i blod från svenskar. Studier från Kina och USA har hittat dessa ämnen i flera typer av prover tidigare, både i människa och miljö, och vissa i höga koncentrationer.
– Den här studien är en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige. Undersökningar på fler individer i olika delar av Sverige behöver göras för att vi ska förstå vidden av problemet, säger Josefin Engelhardt som lett studien och som lade fram sin avhandling i fredags.
SPA:er används i många vardagliga produkter för att öka materials hållbarhet och finns bland annat i plaster, livsmedelsförpackningar, kläder och hudvårdsprodukter. En del av de här ämnena är identifierade som potentiellt problematiska av den Europeiska kemikaliemyndigheten och de är uppförda på EU:s lista över särskilt farliga ämnen (kandidatförteckningen) för deras påverkan på fertiliteten, hormonstörande egenskaper, och/eller att de ansamlas i kroppen.
En del av förklaringen till att de inte har upptäckts tidigare ligger i den analytiska metoden. Eftersom dessa ämnen används i plast och i laboratoriematerial krävs noggranna insatser för att vara säker på att det är just blodhalterna som man mäter och inte ämnen som tillförts under provupparbetningen. Nu när en analytisk metod har presenterats kan fler prover analyseras för att undersöka spridningen av ämnena.
– Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna enligt Riksdagens miljökvalitetsmål ”Giftfri miljö”, säger Josefin Engelhardt.
Framöver behöver man både identifiera exponeringskällor för SPA:er och undersöka hälsoeffekterna av dem för att på bästa sätt undvika spridning och påverkan på människor och miljö.
Studien är en del av Josefin Engelhardts avhandling som lades fram 28 mars 2025 vid Stockholms universitet.
Länk till EU:s kandidatförteckning: https://echa.europa.eu/sv/candidate-list-table
Länk till studien: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0039914025003893?via%3Dihub
Faktaruta: SPA:er tillsätts i material för att förlänga hållbarheten genom att vara antioxidanter. Jämfört med naturliga antioxidanter har dessa konstgjort framställda SPA:er också andra egenskaper som gör dem problematiska. Vissa har visat sig störa hormonsystemet i kroppen, påverka fertiliteten och några kan vara långlivade och därmed ansamlas i kroppen. SPA:er finns i livsmedelsförpackningar, såsom engångsförpackningar av plast, i kläder och några även i hudvård. Två SPA:er (BHT, E321 och BHA, E320) är även tillåtna att användas i mat, såsom i tuggummi och matoljor (inte att förväxla med BHA-syra som finns i vissa hudvårdsprodukter). Nordisk miljömärkning beslutade 2024 att Svanen-märkta kosmetiska produkter inte får innehålla BHT och BHA.
Bakgrund: Denna studie är en del av resultaten av ett projekt där nya riskkemikalier söktes i Kemikalieinspektionens register över kemikalier som produceras och används i Sverige (produktregistret). Genom olika modeller för prioritering identifierades SPA:er som potentiella miljöföroreningar som människor riskerar att exponeras för. Studien genomfördes på uppdrag av Toxikologiska rådet och sponsrades av Svenska Naturvårdsverket. De kemiska analyserna genomfördes inom projektet RiskMix (FORMAS No 2018-02264).
Kontakt:
Josefin Engelhardt, doktorand vid Institutionen för miljövetenskap (ACES) vid Stockholms universitet
E-post: josefin.engelhardt@aces.su.se
Tel: 0767611919
Jana Weiss, docent vid Institutionen för miljövetenskap (ACES)
E-post: jana.weiss@aces.su.se