Ny kunskapsöversikt om äldre och läkemedel
Läkemedel är viktiga för många äldre. Men behandlingen behöver anpassas utifrån varje individ för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del är bättre kontinuitet i vårdkontakter och att olika yrkesgrupper har samma information om äldre patienter och deras läkemedel. Förutom ökad livskvalitet skulle det kunna minska läkemedelsrelaterade inläggningar på sjukhus för äldre. Det visar en ny kunskapsöversikt från forskningsrådet Forte.
Många framsteg har gjorts i utvecklingen av nya läkemedel. De kan förlänga människors liv och ge en bra vardag. Men äldre har ofta flera sjukdomar och får många olika läkemedel. Förutom ökad risk för interaktioner mellan olika läkemedel kan detta leda till svårigheter med att följa läkemedelsordinationerna. Äldre personer är också känsligare för läkemedel än yngre individer och löper därför högre risk för biverkningar.
– Ändå baseras merparten av kunskapen om läkemedel på begränsad information om hur de påverkar äldre sköra patienter. Det gör att akuta inläggningar på sjukhus som är relaterade till läkemedel drabbar många äldre. Framför allt personer med kognitiv svikt, som är multisjuka och har många läkemedel eller har nedsatt njurfunktion, säger Kristina Johnell, professor i geriatrisk farmakoepidemiologi vid Karolinska institutet.
Hon har lett arbetet med den nya kunskapsöversikten Äldre och läkemedel – kunskap och utmaningar från Forte som gått igenom befintlig forskning inom området. Vad behöver då göras för att det ska bli bättre? Äldres läkemedelsbehandling skulle bland annat behöva individanpassas i högre utsträckning.
– Äldreomsorgen och hälso- och sjukvården behöver bland annat ta ett samlat grepp om äldre patienters läkemedel. God vårdkontinuitet är en viktig del, det vill säga sammanhängande åtgärder från första kontakt med sjukvården, genom behandling och uppföljning. Även att läkare och annan personal har tillgång till samma information om äldre och deras läkemedelsbehandling.
Ett problem är dock att vård, äldreomsorg och apotek i dag har svårt att dela patienters läkemedelslistor mellan varandra. Det ökar risken för över- och undermedicinering liksom biverkningar. På sikt öppnar dock digitala möjligheter i hälso- och sjukvården upp för förbättringar.
Kunskapsöversikten pekar även ut behov av mer studier på hur läkemedel påverkar äldre liksom forskning inom precisionsmedicin för att öka möjligheterna att individanpassa behandlingen. Dessutom görs många satsningar för att utveckla vården för äldre men de utvärderas sällan ordentligt för att visa om de fått effekt och vilka hinder som finns kvar.
Äldre och läkemedel – kunskap och utmaningar lanseras 23 april på ett webbinarium kl. 10.30-11.30 där slutsatserna presenteras. Övriga författare är Maria Gustafsson, Elin Lehnbom och Fredrik Hagerman. Kunskapsöversikten går att ladda ned eller beställa på Fortes webbsida.