Ny podcast om köttets framtid: ‘Meat: the Four Futures’
Podcasten Meat: the Four Futures som lanseras i maj 2023 utforskar fyra olika möjliga framtider för människans konsumtion och produktion av kött. Podden är producerad av tre europeiska universitet, med målet är att ge ett breddat perspektiv i den polariserade debatten om kött och att bana väg för informerade val.
Är våra val i matbutiken baserade på fakta eller är det mest magkänslan som styr? Podcasten Meat: the Four Futures som lanseras i maj 2023 utforskar fyra olika möjliga framtider för vår köttkonsumtion. Målet är att ge ett breddat perspektiv i den polariserade debatten om kött och att bana väg för informerade val.
Frågan om vi ska äta kött – och vilket kött och hur mycket – är en het potatis, inte minst ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv. Vårt nuvarande livsmedelssystem måste förändras – men hur? Debatten blir ofta polariserad och låst, istället för nyanserad och lyhörd.
För att öka insikten om hur många olika perspektiv som finns kring framtiden för kött låter podcasten Meat: the Four Futures över 30 röster från ett tiotal länder runtom i världen höras. Ambitionen är att hitta gemensam mark, att identifiera skillnaden mellan fakta och värderingar och att ge lyssnarna chansen att bli just bättre lyssnare. Meat: the Four Futures kommer att släppa ett avsnitt i veckan fram till sommaren.
– Vi täcker förstås inte allt i denna serie, men podden ger breda perspektiv och förutsättningar för mer välinformerade beslut. Vi hoppas att lyssnarna är nyfikna nog att följa oss genom hela serien, för en stor poäng är just att lyssna också på dem vars perspektiv man inte känner igen eller håller med om, säger Matthew Kessler, poddvärd och koordinator på SLU.
Hur ser exempelvis Lars Appelqvist, VD för HK Scan på köttets framtid? Vilka alternativa proteiner föreslår Nicole Rocque, innovationsspecialist på Good Food Institute i Indien? Kan man driva hållbart lantbruk utan några djur, eller måste de in i ekvationen? Är kött en oslagbar näringskälla, eller är kött mat som människan efter årtusenden är på väg bort från?
Tre universitet utforskar fyra framtider för kött
Meat: the Four Futures är ett vetenskapsbaserat samtal om köttkonsumtion och köttproduktion, producerad på engelska av TABLE, ett samarbete mellan de tre universiteten Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Oxfords universitet och Wageningens universitet i Nederländerna.
De fyra olika framtidsscenarier som utforskas är:
- Efficient meat 2.0 – en framtid som effektiviserar dagens animaliska köttproduktion
- Alternative ’meat’ – en framtid med alternativa proteinkällor såsom insekter och labb-odlat kött
- Less meat – en framtid med betydligt mindre animaliskt kött
- Plant-based ’no meat’ – en framtid helt utan animaliskt kött
– Jag hoppas verkligen att den här podden kommer att hjälpa människor att bättre förstå vilka åsikter de har och varför, samtidigt som de också kommer att förstå hur och varför andra människor ser på saker ur ett annat perspektiv, säger Tara Garnett, forskare vid Oxfords universitet. Hennes vetenskapliga rapport Gut Feelings and possible futures var en av inspirationskällorna till podcast-serien.
Quiz och lyssnarnas bidrag
På webbplatsen tabledebates.org/meat finns mer information, transkriptioner och korta filmer om projektets fyra framtider. Där finns också ett quiz, som via 20 frågor visar vilken framtid just dina värderingar och preferenser styr mot. Under maj månad kan lyssnarna dessutom skicka in sina egna kommentarer och åsikter, som text eller ljudfil, och vara med och bidra till ett avslutande ”lyssnarnas avsnitt”.
Podcasten Meat: the Four Futures finns för lyssning och prenumeration där poddar finns.
Kontakt
Matthew Kessler, projektkoordinator
Institutionen för energi och teknik, SLU
073 268 34 31, matthew.kessler@slu.se
Pressmaterial
Mer material, inklusive korta texter på svenska om de fyra framtiderna, finns att hämta i Meat: The Four Futures Media Bank.
Mer om projektet
Projektet Meat: the Four Futures koordineras av SLU Future Food och produceras av TABLE, ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Wageningen University & Research (WUR) och University of Oxford. TABLE är en akademisk plattform som strävar efter att underlätta informerade diskussioner om hur livsmedelssystem kan bli hållbara, motståndskraftiga och rättvisa.
För att fånga upp tankar och frågor, samt ge plats för en fortsatt diskussion, lanserar projektet en digital dialogplattform på TABLE:s webbplats.
Projektet Meat: the Four Futures är finansierat av Formas.