Ny rapport visar hur skatteväxling på mat kan gynna både miljön och folkhälsan
En ny rapport presenterar färska forskningsresultat om effekterna av att införa punktskatter på livsmedel som rött kött och sockersötade drycker, samtidigt som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter subventioneras.
– Våra resultat visar att en genomtänkt utformning av en skatteväxling på mat kan ha betydande positiva effekter för både miljön och folkhälsan, säger Jörgen Larsson, projektledare och forskare vid Chalmers tekniska högskola.
Rapporten visar att en sådan skatteväxling kan minska växthusgasutsläpp motsvarande åtta procent av utsläppen från Sveriges personbilstrafik. Dessutom skulle hälsoeffekterna vara betydande.
– Det är extra glädjande att hälsonyttan är störst för låginkomsttagare. Det innebär inte bara förbättrad folkhälsa utan också ökad jämlikhet i hälsa, säger Jörgen Larsson.
Rapporten innehåller också analyser av de ekonomiska konsekvenserna. Resultaten visar att effekten på hushållens privatekonomi är försumbara för både låg- och höginkomsttagare. För staten är skattepaketet utformat för att vara finansiellt neutralt på kort sikt, men det kan förväntas ge betydande ekonomiska fördelar på längre sikt genom minskade sjukvårdskostnader och lägre produktionsbortfall.
Rapporten undersöker också stödet för denna typ av förändringar bland medborgare och politiker. En bred majoritet är positiva till höjda skatter på sockersötade drycker och sänkta skatter på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.
– Stödet för att införa en skatt på rött kött är lägre, men ökar markant om intäkterna används för att sänka skatten på hälsosam mat, tillägger Jörgen Larsson.
Rapporten är resultatet av ett tvärvetenskapligt samarbete inom forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption, där forskare från Chalmers tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet har bidragit.
Rapporten publicerades den 29 november på www.matskatteväxling.se och presenterades vid en livestream kl. 11 samma dag. Presentationen inleddes av Jörgen Larsson, följt av kommentarer från hållbarhetscheferna för de svenska dagligvarukedjorna, ICA, Coop och Axfood.
För mer information kontakta Jörgen Larsson, jorgen.larsson@chalmers.se (0708 833380) eller kommunikatör Pelle Bengtsberg pelle@matskatteväxling.se (0768 404289).