16 december 2024
Högskolan Väst

Nya doktorander ska stärka samverkan mellan akademi och näringsliv

KK-stiftelsen finansierar två nya doktorander på Högskolan Väst. De ska på olika sätt bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0; dels inom arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledarskap, dels inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning.

KK-stiftelsen fyller 30 år och de firar genom att finansiera doktorander på 22 svenska lärosäten som är KK-miljöer. Initiativet syftar till att stärka forskningsmiljöerna vid lärosätena och skapa en generation av doktorander som genomför sin forskarutbildning i samverkan med aktörer utanför lärosätena.

Högskolan Väst har valt att utlysa doktorandtjänster inom högskolans två starkaste forskningsmiljöer; arbetsintegrerat lärande och produktionsteknik. Här driver högskolan spetsforskning i nära samverkan med näringsliv och andra aktörer i samhället.

Hållbart arbetsliv inom industrin

Doktoranden inom arbetsintegrerat lärande ska inrikta sig på arbetsrelaterade hälsofrågor samt risk- och förändringsledarskap som relaterar till industrins stora teknikomställning. I doktorandens forskningsprojekt CoWORK 5.0 ligger fokus på att identifiera och analysera perspektiv där människan står i centrum vid formandet av ett hållbart arbetsliv inom industrin.

– Vi ser att arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledarskap är viktiga frågor för att skapa social hållbarhet inom industrin och för att nå de globala hållbarhetsmålen för anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Kristina Areskoug Josefsson, handledare, Högskolan Väst.

– För att möta den här typen av samhällsutmaningar är det en styrka att forskarna i CoWORK 5.0 har interdisciplinära perspektiv, det vill säga att de forskar inom vitt skilda områden som hälsovetenskap, ingenjörsvetenskap och företagsekonomi.

– Med den snabba teknikutveckling som pågår finns ett stort behov av forskning och utveckling inom tillverkande industri med fokus på industriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL) och hur människan påverkas under dessa förändringar.

Cirkulär materialanvändning

Doktoranden inom produktionsteknik ska specialisera sig på materialcirkularitet för additiva tillverkningsprocesser. I linje med de globala hållbarhetsmålen är återvinning och återanvändning av material alltmer relevant. Högskolan Västs produktionstekniska forskare arbetar målmedvetet för att öka materialanvändningen och processeffektiviteten i additiv tillverkning.

Doktoranden kommer att arbeta i flera projekt och utveckla övervakningsmöjligheter för tillsatsmaterial med syfte att möjliggöra hållbar bearbetning vid processer som Directed Energy Deposition och Powder Bed Fusion.

– Doktoranden ska stödja högskolans pågående arbete som syftar till att öka möjligheterna till en hållbar materialanvändning, Jörg Volpp, handledare, Högskolan Väst.

– Det finns stor potential att spara material vid additiv tillverkning utifrån ett designperspektiv, men ofta återanvänds inte pulvermaterialet i någon stor utsträckning. Därför ska vi utvärdera kvaliteten på olika material, som exempelvis är återvunnet eller återanvänt, för att se vilka förutsättningar som finns att använda dem vid nytillverkning och återtillverkning.

Rekrytering av doktoranderna pågår. Planen är att de parallellt med sina doktorandstudier ska börja arbeta i nya forskningsprojekt från och med våren 2025.

Läs mer:

Rekryteringsannons: Doktorand i arbetsintegrerat lärande med inriktning mot arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledarskap i Industri 5.0.

Doktorandprojektet Cowork 5.0

Rekryteringsannons: Doktorand i produktionsteknik – specialiserad på materialcirkularitet av additiva tillverkningsprocesser.

Doktorandprojektet RAMP – Robust additive manufacturing in production and material re-use