Nya fältarbeten vid 1500-talsvraket Elefanten
Under perioden 19–28 augusti 2024 bedrivs marinarkeologiska undersökningar på vraket efter Gustav Vasas stora örlogsskepp – Elefanten.
På 1500-talet byggdes nya stora skepp runt om i Europa. Dessa krigs- och lastfartyg var en del av en samhällsförändring som med tiden kom att leda fram till det moderna och globala samhälle som idag omger oss. I Sverige var det den nya kungen Gustav Vasa och hans söner som framför allt drev på det nya skeppsbyggeriet.
På kort tid, med start i början av 1530-talet, startade den nya och relativt fattiga nationen Sverige upp eget skeppsbyggeri där man byggde några av samtiden allra största örlogsskepp. Något som alltså händer nästan 100 år innan bygget av det välkända skeppet Vasa sjösätts i Stockholm 1628.
Ett av dessa nya stora skepp var Elefanten som byggdes år 1554 som kungens nya huvudskepp. Namnet anspelade så klart på storleken, men kan också ses som en del av en renässansvurm för antiken och det romerska imperiet. En stor elefant ska också, enligt kungens direktiv, ha varit målad på akterspegeln.
Elefanten deltog i flera av det nordiska sjuårskrigets sjöslag mot den förenade dansk-lybska flottan, men efter en drabbning norr om Öland i augusti 1564 seglade Elefanten på grund och sprang läck. På väg in till skeppsgården i Björkenäs norr om Kalmar började hon ta in vatten och sjönk till botten. Idag ligger hon på bara 8 meters djup omringad av stenhögar från de fåfänga bärgningsförsök som gjordes på 1500-talet.
Delar av Elefantens skrov undersöktes på 1930-talet genom marinarkeologiska pionjär-undersökningar av den historieintresserade marinintendenten Carl Ekman. Då bärgades även akterpartiet som idag visas upp på Västerviks Museum.
Nu börjar 2024 års fältarbeten på vrakplatsen!
År 2021 och 2023 genomförde projektgruppen dokumentation av Elefantens vrakplats. rets marinarkeologiska arbete kommer framför allt att inriktas på att studera skeppets relativt okända förparti och dykande marinarkeologer kommer frilägga vissa delar med hjälp av en slamsug. Vraket kommer också att 3D-fotograferas av engelska experter.
Sedan 2012 har Västerviks Museum i samverkan med MARIS Södertörns högskola, flera forskare och marina företag arbetat med utställningstemat ”det marina 1500-talet”. Här förmedlas tidens historia genom vrak som Mars, Elefanten och Kraveln.Historien om Vasakungarnas skepp och de bevarade vraken från denna tid presenteras på Västervik Museum och ny fältdokumentation är också viktig för projektet ”Den glömda flottan – Sveriges ”blåa” kulturarv 1450-1850” vid CEMAS Stockholms Universitet.
Fältarbetet är ett samarbete mellan Västerviks Museum, MARIS Södertörns högskola och CEMAS Stockholms universitet. Även forskare från Southampton universitet, UK och Connecticut universitet, US deltar i undersökningen.Arbetet stöds av stiftelsen VOTO – Voice of the Ocean och INA- Institute of Nautical Archeology.
Pressvisning – träffa forskare och dykare
Torsdagen den 22 augusti kl. 9-12 finns möjlighet för press att träffa forskare och dykare i Björkenäs norr om Kalmar och höra mer om årets arbeten.
För information och bokning kontakta:
Johan Rönnby, professor MARIS/Södertörns högskola, 070-643 24 61
Veronica Palm, arkeolog Västerviks Museum, 070-636 26 13 veronica@vasterviksmuseum.se
Ingvar Sjöblom, doktor i historia CEMAS Stockholms Universitet, 073 394 37 82 ingvar.sjöblom@historia.su.se