Nytt forskningssamarbete mellan Högskolan Kristianstad och Röda Korsets Högskola påbörjat
Högskolan Kristianstad och Röda Korsets Högskola har tecknat en överenskommelse om samarbete kring forskarutbildning. Överenskommelsen gäller från juni och syftar till att skapa möjligheter till samarbeten inom forskning och utbildning på forskarnivå. Samarbetet har nu påbörjats med en gemensam workshop i Kristianstad.
– Samarbetet med Högskolan Kristianstad ger många möjligheter att hitta gemensamma beröringspunkter och projekt som kommer att stärka forskningen och ge positiva effekter såsom ökad konkurrenskraft, säger Susanne Georgsson, professor och rektor vid Röda Korsets Högskola.
Forskningsinriktningar inom vårdvetenskap, omvårdnad och hälsovetenskap i ett globalt perspektiv
Vid Fakulteten för hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad finns forskning inom vårdvetenskap och omvårdnad. Forskningen inom vårdvetenskap och omvårdnad innebär att, med en helhetssyn på människan, utveckla kunskap om vård och vårdande som främjar hälsa och välbefinnande i hela livsloppet. Av särskilt intresse är människor som befinner sig i utsatta situationer, när hälsan sviktar eller när de egna resurserna är otillräckliga.
Röda Korsets Högskola bedriver forskning kring omvårdnad och hälsa inom forskningsinriktningen ”Hälsovetenskap i ett globalt perspektiv”. Inom forskningsinriktningen bedrivs forskning med fokus på att förbättra och utveckla omvårdnad för såväl enskilda personer som större grupper regionalt, nationellt och globalt.
Examensrätt för forskarutbildning
Högskolan Kristianstad har tillstånd att utfärda examen för utbildning på forskarnivå med examen i forskarutbildningsämnet vårdvetenskap. Röda Korsets Högskola strävar efter att erhålla examensrättigheter för utbildning på forskarnivå. Samarbetet innebär att presumtiva doktorander vid Röda Korsets Högskola kan antas till utbildning på forskarnivå vid Högskolan Kristianstad. Högskolorna kommer också att samarbeta kring forskning i olika forskarmiljöer och projekt, forskarseminarium, forskarutbildningskurser och doktorandaktiviteter.
– Vi ser fram emot att skapa nya forskargrupper och gemensamma projekt inom våra lärosätens forskningsmiljöer, säger Birgitta Bisholt, professor och prefekt vid Röda Korsets Högskola.
Samarbetet har nu startat med en gemensam workshop den 17–18 september med 21 forskare från båda lärosätena som presenterade sin forskning. Dagarna syftade till att hitta gemensamma nämnare mellan forskare vid de två lärosätena för att påbörja samarbetet.
– Det är ett stort steg att forskare från båda lärosäten nu har träffats och påbörjat diskussionen kring tänkbara samarbeten och nya projekt. Vi har också identifierat flera områden där vi kompletterar varandra, både är det gäller forskning och utbildning, säger Anna-Karin Edberg, professor och studierektor för forskarutbildningen i vårdvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Doktorand och adjungerade professorer
Redan från höstterminen finns den första doktoranden från Röda Korsets Högskola på plats på Högskolan Kristianstad. Maria Niinimaas avhandlingsprojekt handlar om existentiell ensamhet under ungdomstiden med fokus på närståendes erfarenheter och handleds av Pernilla Garmy, professor, Eva-Lena Einberg, universitetslektor vid Högskolan Kristianstad och Birgitta Bisholt, professor och prefekt vid Röda Korsets Högskola. Inom samarbetet affilieras Pernilla Garmy till Röda Korsets Högskola som professor och Birgitta Bisholt som professor till Högskolan Kristianstad.
– Samverkan spelar en avgörande roll för att uppnå framgång och ge mening åt forskningsresultat. Genom samarbeten skapas synergier mellan forskningsmiljöer som annars kanske inte skulle ha utvecklats. Vi är därför mycket glada över att vårt samarbete med Röda Korsets Högskola är igång och ser fram emot de nya möjligheter som detta ger oss, säger Maria Haak, professor och vice-rektor för forskning vid Högskolan Kristianstad.
Nu kommer arbetet med att hitta gemensamma nämnare att fortsätta och fler gemensamma aktiviteter planeras.