14 februari 2023
Linnéuniversitetet

Ojämlik tillgång till stöd för våldsutsatta barn

När ett barn blivit utsatt för våld är både tillgången till stöd och innehållet i det väldigt ojämlikt. Det är också svårt för föräldrar att få kunskap om vilket stöd som finns. Många blir nekade hjälp av BUP och få vet att det finns något som heter Barnahus och att socialtjänsten kan hjälpa. Det är problem som Johanna Thulin, lektor i socialt arbete, lyfter i en ny rapport.

I studien När ett barn varit utsatt för våld – föräldrars berättelser om våldets konsekvenser och vägen till stödinsats har forskaren Johanna Thulin, tillsammans med forskarkollegan Carolina Jernbro, intervjuat 14 föräldrar om hur de ser på stödinsatser för sina barn som varit utsatta för fysiskt eller psykiskt våld eller sexuella övergrepp.

Föräldrar som berättar att de söker till BUP när dottern får en ätstörning. BUP nekar. Man söker igen, från akuten när dottern försökt ta sitt liv. BUP nekar fortfarande. Sedan ringer man en tredje gång, när hon utsatts för ett sexuellt övergrepp. BUP säger att det fortfarande inte är ett ärende för dem. Då vet inte föräldrarna ”vart kan vi vända oss istället?”.

Detta exempel som Johanna Thulin, refererar till är ett specifikt fall som naturligtvis inte är representativt för alla de föräldrar hon har talat med. Men att föräldrar till barn som utsatts för våld har väldigt svårt att få reda på vart de kan vända sig för att få stöd, det löper som en röd tråd genom hela studien som beställts av regeringen.

I studien ingår även rapporten Föräldraskap, våld och stöd: En nationell kartläggning om föräldrars syn på uppfostringsvåld.

En längre artikel om studien finns att läsa på Lnu.se: Föräldrarnas engagemang ofta avgörande för om barn som utsatts för våld får stöd

Mer information

Kontakt

Johanna Thulin, lektor, 0470-70 87 34, johanna.thulin@lnu.se