Örebroforskare skapade metod för att spåra olaglig cannabisdrog
Den halvsyntetiska drogen HHC – som görs av cannabis – kan vara svår att upptäcka vid drogtester. Nu har två örebroforskare tagit fram en metod för att spåra den olagliga substansen i urinprov.
– Man har missat den här drogen med tidigare analysmetoder, säger specialistläkaren Paul Pettersson-Pablo.
Sjukhuskemisten Joakim Oxelbark och specialistläkaren Paul Pettersson-Pablo är affilierade forskare vid Örebro universitet. De har tagit fram metoden för att upptäcka HHC på Laboratoriemedicinska länskliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.
Substansen tillverkas av ett ämne från cannabisväxten – en så kallad cannabinoid – och uppges ge ett liknande rus som vanlig cannabis. Den såldes lagligt under en period i Sverige innan den förbjöds i juli 2023.
– Vi hade en misstanke om att HHC fanns i samhället och tullen har rapporterat om beslag av liknande substanser. När vi satte upp metoden för att mäta HHC fick vi träff på prover som visat negativt på vanlig cannabis, säger Joakim Oxelbark.
Proven analyserades under några månader i höstas på Universitetssjukhuset och kom från beroendepatienter som genomgår frivillig drogbehandling. Totalt fick forskarna 44 positiva svar på HHC från prover tagna på både manliga och kvinnliga patienter.
– Den här drogen har varit ett sätt att kringgå positiva svar. Det kan vara svårt att förstå hur dessa patienter tänker när behandlingen ofta är frivillig, men motivationen till drogfrihet kan variera och positiva resultat kan medföra konsekvenser man helst vill undvika, säger Paul Pettersson-Pablo.
I labbet gör forskarna först en sållningsanalys som ger en första indikation om det finns droger i urinprovet. Steg två är en verifikationsanalys. Innan forskarna utvecklade sin modell fick de ofta positivt svar på cannabis i sållningen och sedan ett negativt i verifikationen, eftersom HHC inte är samma sak som vanlig cannabis.
– Vi hittar det vi letar efter, och letar vi inte efter HHC så ger det inga utslag. Det kommer alltid nya droger och vi ligger alltid steget efter, säger Joakim Oxelbark.
Forskarnas resultat har publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Förhoppningen är att analysmetoden – som kan utföras på de flesta kliniska labb – ska användas på bred front.
– Vi vill väcka uppmärksamhet kring att patienter som tar klassiska droger kan börja ta nya substanser. Med praktiskt genomförbara modifieringar går det att förbättra verifikationsanalysen så att den även inkluderar den här typen av substanser, säger Paul Pettersson-Pablo.
Hela artikeln kan du läsa här: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00365513.2024.2333023?src=
För mer information:
Paul Pettersson-Pablo: Paul.Pettersson-Pablo@oru.se, 073 646 25 60
Joakim Oxelbark: erik-joakim.oxelbark@regionorebrolan.se, 073-949 93 46
Högupplöst bilder finns att ladda ner här
Ange fotograf Håkan Risberg, Region Örebro län