Premiär av Kärlek på svenska + seminarieserien Jakten på det autentiska
Den 12 mars är det världspremiär för fullängdsversionen av Staffan Juléns dokumentär ”Kärlek på svenska”, samt boksläpp för antologin ”Jakten på det autentiska”. Tillsammans utgör de avslutningen av forskningsprojektet ”Den värsta lögnen är den dokumentära”. Premiären följs av fyra tillfällen där begreppet autenticitet undersöks med hjälp av film och samtal på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm.
Ordet ”autentisk” ligger i tiden. Det betyder att något är – eller framstår som – äkta och tillförlitligt och det används ofta som ett positivt omdöme. Den 12 mars är det världspremiär för fullängdsversionen av Staffan Juléns dokumentär ”Kärlek på svenska”, samt boksläpp för antologin ”Jakten på det autentiska”. Tillsammans utgör de avslutningen av forskningsprojektet ”Den värsta lögnen är den dokumentära”. Premiären följs av fyra tillfällen där begreppet autenticitet undersöks med hjälp av film och samtal på Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
I den nya boken ”Jakten på det autentiska” (red. Staffan Julén och Marit Kapla, Teg Publishing 2023) tittar tio forskare och författare närmare på begreppet. Vad och vem uppfattas som autentisk? Hur har synen på det autentiska förändrats över tid? Hur arbetar dokumentären och fiktionsfilmen med begreppet? Vad förenar jakten på det autentiska med jakten på kärleken? Frågorna utgör utgångspunkt för fem filmvisningar och samtal med bokens författare och andra gäster.
– Som frilansande dokumentärfilmare är jag van vid att tvingas lämna kunskap och research som jag samlat på mig en film, när filmen väl är färdig. Genom mitt forskningsprojekt ”Jakten på det autentiska” har jag för första gången fått tid att dröja kvar och på djupet reflektera över de frågor alla dokumentarister egentligen bör ställa sig varje dag, säger Staffan Julén, filmregissör.
Seminarieserien och filmvisningarna är ett samarbete mellan Institutet för framtidsstudier, Tempo Dokumentärfestival och Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
– Tempo visade Staffan Juléns Lyubov – kärlek på ryska på festivalen 2018, och vi är så glada att få följa hans konstnärsskap i Kärlek på svenska. Begreppet autenticitet är så centralt för det dokumentära uttrycket och vi ser fram emot att närma oss det från olika perspektiv genom hela seminarieserien under våren, säger Ida Thorén, festivalchef, och Ulrika Bandeira, programchef, på Tempo Dokumentärfestival.
Biljetter köps på Kulturhuset Stadsteaterns webb > Där kan du också läsa mer om varje tillfälle.
Program, Jakten på det autentiska:
12 mars kl. 14.00
Premiär för filmen Kärlek på svenska och seminarieserien Jakten på det autentiska
Film, seminarium och musik.
Medverkande: Staffan Julén, filmregissör, Marit Kapla, författare, Philippe Boix-Vives, musiker och Anders Lagerqvist, musiker. Moderator: Folke Tersman.
2 april kl. 14.00
Jakten på det autentiska – vardagsspråk och samtalskonst
Seminarium och filmvisning av Lyubov – kärlek på ryska.
Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa och Johanna Lindbladh, docent i slaviska språk som bland annat forskar om Svetlana Aleksijevitjs författarskap och metod. Moderator: Marit Kapla.
4 april kl. 18.00
Jakten på det autentiska – kärleken och skildringen av den
Seminarium och filmvisning av The Swedish Theory of Love.
Emma Engdahl, professor i sociologi, Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap, Erik Gandini, filmregissör och professor i dokumentärfilm och Staffan Julén, filmregissör. Moderator: Marit Kapla.
16 april kl.14.00
Jakten på det autentiska – blicken på andra och sig själv
Boksläpp för antologin ”Jakten på det autentiska” och filmvisning av Waiting for Life.
Staffan Julén, filmregissör, Kent Sjöström, docent i teater och Ulf Stenberg, skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Fryshuset. Moderator: Marit Kapla.
23 april kl. 14.00
Jakten på det autentiska – filmkonsten, autenticiteten och sanningen
Seminarium och filmvisning av Stories We Tell.
Ulrika Bandeira, programchef, Tempo Dokumentärfestival, Anna Croneman, programchef för drama och film, SVT, Anders Ekström, professor i idéhistoria och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. Moderator: Marit Kapla.