Presidentvalet i USA – experter vid Stockholms universitet
Stockholms universitet har flera forskare som kan kommentera valrörelsen och presidentvalskampanjen i USA ur olika perspektiv. Det kan handla om sakfrågor om valsystem, ekonomi och politik liksom om medier, kampanjspråk och opinionsundersökningar.
Amerikansk politik och samhälle samt val och valsystemet
Merrick Tabor, universitetsadjunkt vid Statsvetenskapliga institutionen. Har lång erfarenhet av USA ur ett jämförande perspektiv.
Tel: 073-919 60 69
E-post: merrick.tabor@statsvet.su.se
Amerikansk ekonomi och politisk polarisering, byråkrati och politiskt inflytande, valadministration
Mitchell Downey, forskare i nationalekonomi och arbetsmarknadsekonomi vid Institutet för internationell ekonomi. Kan även svara på frågor om amerikansk arbetsmarknad. Språk: Endast engelska (ej svenska).
Tel: 076-242 17 85
E-post: mitch.downey@iies.su.s
Känslor och politik i en amerikansk kontext
Alvar Blomgren, forskare vid Historiska institutionen. Kan svara på frågor om känslor i politik kopplat till demokrati, medborgarskap och politiska kampanjer, radikalisering och polarisering.
Tel: 08- 16 26 58
E-post: alvar.blomgren@historia.su.se
Litteratur, kultur och identitetsfrågor
Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Kan svara på frågor om amerikansk litteratur och kultur från andra världskriget och framåt, samt aktuella identitetsfrågor och paranoia/konspirationsteorier.
Tel: 070-441 85 48
E-post: frida.beckman@@littvet.su.se
Monument och minneskultur
Tanja Schult, docent i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Forskar om monument och minneskultur i demokratier, bland annat i USA, där hon vistas under hösten 2024 just när valet pågår.
Tel: 076-327 47 80
E-post: tanja.schult@arthistory.su.se
Retoriska framträdanden
Gunilla Almström Persson, retorikforskare och lektor vid Institutionen för flerspråkighet. Forskningsfokus: politisk retorik, samtida språkbruk, språket som påverkansmedel, myndighetskommunikation i sociala medier, politikers retoriska strategier och hur innehåll och framträdande samverkar.
Tel: 070-717 70 22
E-post: gunilla.persson@su.se
Humor och politik
Nick Butler, universitetslektor och docent vid Företagsekonomiska institutionen. Kan svara på frågor om ledarskap och humor i amerikansk politik. Språk: Endast engelska.
Tel: 08-16 26 58
E-post: nick.butler@sbs.su.se
Internationellt samarbete och säkerhetspolitik
Mark Rhinard, professor i Internationella relationer vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer. Kan svara på frågor om USA:s relationer med resten av världen, särskilt EU och Europa, tillsammans med mer allmänna frågor om USA:s sociala och politiska kultur.
Tel: 076-208 13 95
E-post: mark.rhinard@ekohist.su.se
Amerikanska medier och journalistik, kultur och politik
Maria Nilsson, docent i journalistik vid Institutionen för mediestudier. Har varit doktorand, forskare och universitetslärare vid University of Iowa. Forskar om visuella budskap i krisbevakning och kan också kommentera bild i kontexten påverkan, manipulation och verifiering. Kan även prata allmänt om mediernas bevakning samt om den visuella aspekten av medier och politik.
Tel: 070-320 21 03
E-post: maria.nilsson@ims.su.se
Christian Christensen, professor i journalistik vid Institutionen för mediestudier
Han är amerikansk medborgare och forskar kring journalistik i och om USA samt om sociala medier och politik. Skriver debatt- och opinionstexter i The Guardian, Washington Post, Dagens Nyheter och Le Monde Diplomatique och blir regelbundet intervjuad i svenska medier om amerikansk politik och kultur.
Tel: 070-384 90 07, 08-16 44 26
E-post: christian.christensen@ims.su.se
Opinionsundersökningar kontra valresultat
Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen. Specialiserad på allmän statistikproduktion och officiell statistik. Särskilt intresserad av opinionsundersökningar men också av generella statistiska metoder.
Tel: 08-16 29 75
E-post: dan.hedlin@stat.su.se