Pressinbjudan: Invigning av akademiskt vård- och omsorgsboende i Sala
Ett universitet och ett vård- och omsorgsboende kan på ytan kännas som två skilda världar: en teoretisk med forskning, avhandlingar och tentamina; en konkret med det kroppens skörhet, det dagliga behovet och den nära omsorgen. Hur säkrar man att personalen inom vård- och omsorg får del av den senaste kunskapen och att akademin kommer nära den miljö de verkar för?
Välkommen till invigningen av vårt nya akademiska vård- och omsorgsboende i Sala, ett samarbete mellan Sala kommun och Mälardalens universitet (MDU) 20 november klockan 14:00, Bergsmansgatan 30, Sala.
Kompetensutveckling är ett viktigt område inom alla yrken, men inom vård- och omsorg finns särskilda utmaningar där hög arbetsbelastning och oregelbundna arbetstider är vanligt förekommande.
Ett akademiskt vård- och omsorgsboende innebär en nära samverkan mellan vårdorganisationen och akademin för att säkerställa en evidensbaserad vård och omsorg. Från och med 20 november kommer det särskilda boendet Bergsmansgatan 30 i Sala kommun bli ett akademiskt vård- och omsorgsboende. Det innebär att personalen får kontinuerlig utbildning av lärare och forskare från MDU, ny forskning bedrivs, sprids och implementeras på boendet. Det innebär också att studenter får möjlighet att genomföra sin verksamhetsförlagda utbildning i en akademisk lärandemiljö som uppfyller kvalitetskraven från Universitetskanslersämbetet.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kommer inviga det akademiska vård- och omsorgsboendet i Sala. Samverkan mellan akademi och vård-och är väldigt viktigt för kvalitetsutveckling och god vård för äldre! Likväl är det viktigt för högkvalitativ praktiknära forskning och att framtidens vårdpersonal – våra studenter – skall vistas i goda akademiska miljöer under sin verksamhetsförlagda utbildning, säger Lena Marmstål-Hammar, professor i vårdvetenskap.
Vilka blir effekterna av ett akademiskt vård- och omsorgsboende?
- Bättre vård och omsorg när arbetet utgår direkt från de senaste forskningsrönen
- Högre kvalitet och hållbarhet när samskapande av forskning och implementering sker
- En bra lärandemiljö för både personal och studenter
Hur ser samarbetet ut?
Samarbetet formaliseras genom en styrgrupp med representanter från både MDU och Sala kommun. Styrgruppen fokuserar på strategisk utveckling med inriktning på kvalitetsutveckling, forskning och utbildning. I gruppen deltar
- Lena Marmstål Hammar, professor i vårdvetenskap, MDU
- Marie Grufman Pellfolk, universitetsadjunkt, MDU
- Charlotta Åkerlind, lektor i vårdvetenskap, MDU
- Malin Johansson, chefen för särskilda boenden, Sala kommun
- Jessica Hanning, enhetschefen från boendet, Sala kommun
- Åsa Askblom, chefen för sjuksköterskeenheten, Sala kommun
- Josefin Lundén, huvudhandledaren för studenter, Sala kommun
Det finns cirka 20 akademiska äldreboenden i Sverige, och MDU är involverad i två av dem, ett i Sala och ett i Eskilstuna.
Vad händer under invigningen?
Under invigningen kommer det att hållas tal av en representant från Sala kommun och akademichef Anna Letterstål från akademin för hälsa vård och välfärd vid MDU. Styrgruppen kommer att presentera vad ett akademiskt vård- och omsorgsboende innebär och framtida planer.
- Datum och tid: 20 november, kl 14.00
- Plats: Bergsmansgatan 30 i Sala
Varmt välkomna!
Kontaktuppgifter
- Lena Marmstål-Hammar, professor i vårdvetenskap, MDU
073-66 21 475, lena.marmstal.hammar@mdu.se - Jessica Hanning, Enhetschef, BergsmansGatan 30 i Sala kommun
0224-749440, Jessica.Hanning@sala.se