17 april 2023
Södertörns högskola

Putins propagandaplan har rötter ända ner i 40-talet

Putin tycks göra en Trump, när han öppet ljuger om kriget i Ukraina. Men faktum är att deras metoder till viss del beskrivs redan av Hitler i ”Mein Kampf”, där han pratade om den stora lögnen. ”Hitlers tanke var att folk har svårt att förstå att någon kan ljuga sådär kolossalt, vilket gör att man tror att det finns korn av sanning däri”, säger filosofen Anna-Karin Selberg.(Vill du läsa mer om forskning som handlar om Östeuropa och Rysslands pågående krig i Ukraina, besök Perspektiv Öst.)

Samtidigt som tusentals ryska soldater varit involverade i att avfyra raketer mot Ukraina och inta ukrainska städer med våld, har Kreml gång på gång hävdat att det inte pågår något krig, utan en militär operation. Regimen har därför gett order om att ord som krig, attack och invasion inte får användas i rapporteringen. De menar att Ryssland försöker befria Ukraina från nazisterna. Några närmare beskrivningar på vilka de här nazisterna skulle vara har de dock inte gått in på…

– I en auktoritär eller totalitär regim har det alltid varit lättare att ljuga eftersom det inte finns fria, granskande medier. Men det här är också ett exempel på den moderna politiska lögnen, säger Anna-Karin Selberg, doktor i filosofi vid Södertörns högskola, som i ett projekt finansierat av Östersjöstiftelsen tittar på hur man ska förstå de ryska trollfabrikernas lögner och systematiska arbete.

Lite liknar Putins agerande Donald Trump, när han envist hävdade att han vunnit valet, trots att det fanns obestridliga bevis på motsatsen. Det här kallas ofta för post-sanningar. Ordet post-sanning, eller post-truth, utsågs 2016 till årets ord av Oxford English Dictionary, där man beskrev begreppet som att ”Vi lever i en tid där objektiva fakta har mindre inflytande på opinionen än uttalanden som appellerar till känslor och personliga åsikter.”

I samband med kriget i Ukraina har begreppet fått ett uppsving igen. Men egentligen har det systematiska, uppenbara ljugandet mycket djupare rötter än så. Anna-Karin Selberg berättar om hur bland annat filosofen Hanna Arendt redan på 40-talet skrev om hur totalitarismen hade uppfunnit en helt ny typ av lögn.

– En vanlig lögn kan sägas vara en felaktig framställning av verkligheten, men det Arendt beskrev var en lögn som faktiskt förändrade verkligheten.

Läs hela artikeln på temasidan Perspektiv Öst.