16 december 2024
Södertörns högskola

Ryska aktörer fortsätter sprida desinformation trots EU-sanktioner

De borde ha rensats bort redan 2022, men ett stort antal ryskspråkiga aktörer är fortfarande synliga på olika social medier-plattformar visar ny rapport. Dålig infrastruktur och bristande resurser snarare än likgiltighet kan vara orsaken bakom.

– Det skulle förvåna mig om plattformar som Facebook bara ignorerar sanktionerna. Snarare finns det för dålig infrastruktur, i form av granskande personal, för att kunna ta tag i problemet ordentligt. Plattformarna skapades inte med den här typen av problem i åtanke, säger Rikard Friberg von Sydow, lektor i arkivvetenskap vid Södertörns högskola, som varit med och tagit fram rapporten: Sanctioned but Thriving: How Online Platforms Fail To Address the Widespread Presence of Entities Under EU Sanctions

Bakom rapporten står Alliance4Europe som återigen har kartlagt desinformation via sociala medier, så som Meta, Google, TikTok, Telegram, och X, inom EU. Inför EU-parlamentsvalet tidigare i år släppte den ideella organisationen en liknande rapport om desinformation med misstänkt ursprung i Ryssland och Belarus. Efter en omfattande insats av kartläggningar och anmälningar från organisationens sida så togs flera konton ner. Men problemet hänger kvar.

Studien visar är att det finns ett stort antal, uppenbart olagliga, konton med miljontals följare finns kvar på till exempel Facebook. Plattformarna tycks inte ha vidtagit några som helst åtgärder. Även sanktionerade individer har kvar sina konton trots att de är enkla att hitta och bedöma. Forskarna har också hittat konton som delar vidare material från sanktionerade avsändare, ryska likväl som framstående belarusiska aktörer.

I en tidigare intervju har Rikard Friberg von Sydow sagt att den här typen av konton ofta befinner sig i en gråzon. Att det är svårt att se vem som verkligen styr innehållet eller finansierar det. Så är inte fallet med det innehåll som forskarna flaggar för i den senaste rapporten. Problemet är oroväckande skriver de och varnar för att plattformarna bryter mot EU:s förordning om digitala tjänster, digital service act.

Just nu pågår flera diskussioner om innehållet på sociala medier och ägarbolagens ansvar, både globalt och i Europa.

Kan rapporten få betydelse för den fortsatta debatten?

– Det är svårt att säga. Det beror på hur hårda reaktionerna blir. Jag tror att det är viktigt att vi förstår hur svårt det är för en plattform i globalt format att övervaka vilka konton som skapas och vilken information som sprids. Speciellt med tanke på att det sker på många olika språk samtidigt. Men det betyder inte att de är utan ansvar för vad som sprids. Säger Rikard Friberg von Sydow.

Kontakt

Sophia Nilsson, forskningskommunikatör
sophia.nilsson@sh.se
0722-10 14 53

Press: 072 – 454 55 14