Så här ska svenska elever bli bättre på matte
Dagens lärare har bristfälliga resurser för att utforma kvalitativa matematiklektioner. Nu lanseras Rik matematik som är Sveriges första forskningsbaserade läromedel – utvecklat av och för lärare, tillsammans med forskare. Rik matematik ger läraren stöd att föra matematiska samtal med sina elever, vilket har visat sig påverka elevernas resultat avsevärt.
Eskilstuna kommun har sedan 2016 samarbetat med Mälardalens högskola i utvecklandet och implementeringen av det nya läromedlet Rik matematik. Det kommer ut på marknaden 2020 och blir för årskurs ett tillgängligt inför hösten 2020.
– Under arbetet har vi fått en stark analys när det gäller matte, som egentligen gäller alla ämnen. Forskning visar att samspelet mellan lärare och elev är mycket viktigt för allt lärande, säger Hans Ringström, skolchef i Eskilstuna kommun.
Ett 50-tal lärare på lågstadieskolor i Eskilstuna kommun arbetar nu med Rik matematik. En av dem är Petra Karltorp, på Hällbergaskolan. Hennes elever går i årskurs två och har arbetat med läromedlet från ettan. De visar tydligt högre resultat i Skolverkets bedömningsstöd för årskurs två än elever gjort tidigare.
– Alla elever har klarat målen, många på hög nivå. De har också blivit väldigt duktiga på att kommunicera matematik och föra bra diskussioner, säger Petra som också tycker att hon utvecklats som lärare genom att arbeta med Rik matematik.
– Jag stod inte alls på samma stadiga grund i den matteundervisning jag hade tidigare. Det är som att jag gått en liten matteutbildning själv, säger hon.
Att lärare upplever att deras elever utvecklat en högre nivå av matematiskt tänkande och förmåga att resonera, jämfört med tidigare, är den viktigaste responsen Rik matematik har fått hittills, enligt Fredrik Blomqvist. Han leder projektet Framtidens läromedel vid MDH, som utvecklar Rik matematik. Men även bildspelet, som finns till varje lektion, har fått mycket positiv respons.
– Det är ett digitalt verktyg som används av läraren och som stödjer undervisningen. Det är viktigt. Ofta sätts digitala verktyg i elevernas händer med ingen, eller i värsta fall negativ, effekt säger han.
Forskningsbaserat läromedel
Rik matematik är ett forskningsbaserat läromedel. Det vilar på en gedigen kunskapsbas som involverar olika forskningsområden kring barns lärande och sociala samspel.
– Det är nödvändigt för att vi ska förstå vad som sker i klassrummet och hur situationen där bör utformas, förklarar Andreas Ryve, professor i matematikdidaktik vid MDH och vetenskaplig ledare för Rik matematik.
– Vi behöver tydliga strukturer som ger läraren möjlighet att hjälpa eleverna i tid och att hålla ihop klassen kring samma matematiska frågeställningar. Det behövs inte bara lugn i klassrummet då, utan dessutom en atmosfär som innebär bra relationer såväl mellan lärare och elever som mellan eleverna. Dagens lärare får alldeles för lite stöd, till exempel i form av bra lärarhandledningar. Det här läromedlet ger dem ett starkt stöd och samtidigt en inbyggd fortbildning, säger han.
Rik matematik är ett levande material som kommer att fortsätta utvecklas i samarbete med lärare.
– Vi planerar att utveckla läromedlet för fler årskurser, men inte bara det. Vi lyssnar på lärarna, tittar på vilka behov som finns och följer forskning. Framför allt digitala resurser kan komma att vidareutvecklas och nya tillkomma. Det här är bara början, säger Fredrik Blomqvist.
Fotnot:
Rik matematik har utvecklats med ekonomiskt stöd av Sparbanken Rekarne och Eskilstuna kommun.
Matematikbienalen 16-17 januari 2020
Linnéuniversitetet, Kalmar Växjö
https://matematikbiennalen2020.se
Monterplats Rik matematik: K3
Träffa Andreas Ryve i montern
Torsdag 16 januari 2020 kl. 09:30 -15.15, 16.00-17:00
Fredag 17 januari 2020 kl. 09:00-16:00
Föreläsning av Andreas Ryve
Torsdag 16 januari 2020 kl. 09:30 -15.10
Kontaktperson press
Andreas Ryve, professor i matematikdidaktik Mälardalens högskola
Telefonnummer: 073- 662 07 36 Mail: andreas.ryve@mdh.se
Mer information
Pressbilder: https://www.dropbox.com/sh/exq2v8680d2m6in/AAAyDsH…
Läromedlet Rik matematik: www.rikmatematik.se