3 april 2025
Röda Korsets Högskola

Samarbete, ledarskap och kunskapsbyggande viktigt i folkhälsovårdens professionella utveckling visar internationell forskningsstudie

Folkhälsosystemen står ständigt inför nya utmaningar och måste vara flexibla och kunna anpassa sig för att hantera globala hälsoskillnader. Skillnader mellan folkhälsorekommendationer och vad som faktiskt levereras finns. En ny internationell studie med forskare från Röda Korsets Högskola belyser de utmaningar och möjligheter som folkhälsovården står inför när det gäller att bygga kapacitet och förbättra arbetskraftens kompetenser.

– Med tanke på växande ojämlikheter och varierande kvalitet finns det ett växande intresse för att tillämpa hälsosystembaserade perspektiv på folkhälsoresiliens. I studien definierar vi motståndskraft inom folkhälsan som förmågan hos samhällen och hälsosystem att anpassa sig till, återhämta sig från och motstå nödsituationer och katastrofer inom folkhälsan, säger Stephanie Paillard Borg, docent vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna i studien.

Professionell kompetensutveckling för verksamma inom folkhälsoområdet

Effektiviteten hos ett folkhälsosystem är avhängigt kompetenta, multidisciplinära arbetskraftsmikrosystem som designar och implementerar folkhälsointerventionerna. För att förbättra folkhälsoarbetskraftens kompetens krävs en djup förståelse för komplexa samhällsfokuserade utmaningar och ett nytt ramverk för organisatoriska, utbildnings- och utbildningsfaktorer. Tre interventioner har utvecklats inom ramen för forskningsprojektet för att främja professionell kompetensutveckling för de som är verksamma inom folkhälsoområdet:

  1. En onlinetjänst för professionell utveckling för folkhälsoarbetare och samarbete inom folkhälsovården.
  2. En ledarskapsakademi för folkhälsoområdet.
  3. Videomaterial med exempel och berättelser om folkhälsoarbete som kan delas med nyckelintressenter och samhällsgrupper

Studien, genomförd av SEEEPHI-konsortiet, har involverat flera högre utbildningsinstitutioner och folkhälsoorganisationer i Europa och Israel. Röda Korsets Högskola deltar i det internationella samarbetet Sharing European Educational Experience in Public Health for Israel (SEEEPHI), ett projekt för kapacitetsuppbyggnad inom högre utbildning som finansieras genom ERASMUS+. Syftet är att överföra kunskap och bästa praxis från Europeiska unionens högskolor till länder och lärosäten utanför EU. Genom att dela med sig av europeisk utbildningserfarenhet och kunskap syftar projektet till att förbättra professionalismen och stärka ledarskapsaspekterna inom folkhälsan i Israel för att möta arbetsgivarnas och landets behov.

Mångfacetterade kompetenser och färdigheter krävs

– Ansvariga från folkhälsovården och utbildningsprogram bör samarbeta mer för att omvärdera läroplaner kopplat till folkhälsovetenskap för att bättre överensstämma med de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för den mångfacetterade karaktären hos folkhälsovårdens verkliga utmaningar, berättar Leah Okenwa Emegwa, docent vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna i projektet.

Syftet med studien har varit att analysera och förbättra folkhälsovårdens utbildningssystem genom att använda en systembaserad och deltagarbaserad forskningsmetod. Projektet har inkluderat en omfattande systemanalys med kvantitativa undersökningar, intervjuer och fokusgrupper med representanter från fem högre utbildningsinstitutioner, 49 chefer och 31 intressenter från ledande folkhälsoorganisationer.

Forskningsprojektet har ställt följande frågor:

  • Vilka är de nuvarande och förväntade kompetensklyftorna mellan folkhälsoutbildningsprogram och arbetskraftsbehov i Israel?
  • Hur väl täcker befintliga akademiska folkhälsoprogram i Israel grundläggande folkhälsokompetenser enligt internationella standarder?
  • Vilka är de upplevda klyftorna mellan akademisk utbildning och yrkesutövning bland folkhälsoexaminerade?
  • Hur effektiva är simuleringsbaserade och problembaserade lärandemetoder för att utveckla ledarskapskompetenser inom folkhälsan?
  • Vilka insatser kan effektivt överbrygga de identifierade klyftorna mellan folkhälsoutbildning och praktik?

Studien betonar vikten av att använda systembaserade och deltagarbaserade forskningsmetoder för att analysera och förbättra folkhälsovårdens utbildningssystem och arbetskraftens kompetenser. Ett holistiskt perspektiv som inkluderar mänskliga faktorer och ett systemtänkande gav en omfattande förståelse och tillvägagångssätt för att förbättra folkhälsovårdens arbetskraft och identifiera hävstångspunkter för hållbara förbättringar.

Mer information

Kontakt

Stéphanie Paillard-Borg, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola: www.rkh.se/stephaniepaillardborg

Leah Okenwa Emegwa, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola: https://www.rkh.se/leahokenwaemegwa