Samhällets utmaningar i fokus: Forte beviljar 475 miljoner i forskningsfinansiering
Fortes styrelse har fattat beslut om att finansiera forskning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd med totalt 475 miljoner kronor. Medel delas ut till nya forskningsprojekt, en särskild satsning på forskning om inkomster och försörjningsmöjligheter, etableringsbidrag för juniora forskare samt gästforskarbidrag som främjar internationella samarbeten. Målet är att bidra till kunskap och lösningar för ett mer hållbart och jämlikt samhälle.
348 miljoner i projektbidrag till forskning som möter samhällets utmaningar
Forte har beviljat 348 miljoner kronor till 72 nya forskningsprojekt som syftar till att möta samhällets utmaningar och förbättra människors liv i den breda utlysningen av projektbidrag. De beviljade projekten, som kommer att pågå fram till 2028, täcker Fortes alla forskningsområden.
– I den stora bredden av forskningsfrågor inom våra områden hälsa, arbetsliv och välfärd fokuserar flera finansierade projekt på barn och ungas uppväxtvillkor. Forskningen ska ge ny kunskap om allt från hur vi kan ge våra allra minsta en positiv utveckling, till hur vi kan stötta ungdomar i klivet över till vuxenvärlden, säger Jonas Björck, generaldirektör för Forte.
Samverkan med aktörer utanför akademin är en central del av Fortes finansierade forskning. Nästan 90 procent av projekten involverar samverkan, vilket är avgörande för att öka forskningens kvalitet och relevans. Exempel på samhällsutmaningar som adresseras:
Uppväxtvillkor för barn och unga
- Förskolans betydelse och potential för långsiktig integration av barn med utländsk bakgrund (IFAU)
- Samband mellan digitala medier och små barns utveckling: Ett longitudinellt projekt från graviditet till 2 års ålder (Karolinska Institutet)
- Behovsbaserad skolfinansiering – en väg för att förbättra elevprestation och reducera sociala klyftor i utbildningssystemet? (Lunds universitet)
- Man up! Open up? Tonårspojkars förståelse av budskapet om psykisk hälsa i sociala medier (Linköpings universitet)
Arbetsliv i omvandling
- De politiska konsekvenserna när yrken försvinner (Göteborgs universitet)
- Vem vill bli jobbonär? Förutsättningar och arbetsvillkor för personer som kombinerar arbete och pension inom bemanningssektorn (Umeå universitet)
- Från recession till framgång – nyindustrialiseringens effekter i ett mindre lokalsamhälle i Norrbottens län 2007–2026 (Luleå Tekniska Universitet)
- Digital välfärdsteknik och omsorgsarbetets transformation. Nya sätt att arbeta och leda i äldreomsorgen (Linköpings universitet)
Utanförskap och social hållbarhet
- Social dumpning mellan centrum och periferi: utbredning, politiska mekanismer och levda erfarenheter (Linköpings universitet)
- Ojämlikhetens ansikten: En registerstudie som använder passbilder och AI för att dokumentera utseendebaserad diskriminering i Sverige (Stockholms universitet)
- Hälsofrämjande insatser för personer som bor i socioekonomiskt missgynnade bostadsområden (Umeå universitet)
- Rätt och rättvist: En tvärvetenskaplig studie av algoritmisk diskriminering inom sjukvården (Lunds universitet)
33 miljoner till forskning om inkomster och försörjningsmöjligheter för att främja en jämlik hälsa
Forte har också beslutat att finansiera flera projekt som fokuserar på sambandet mellan människors inkomster, försörjningsmöjligheter och deras hälsa. Målet är att minska ojämlikheter i hälsa och skapa mer rättvisa förutsättningar för alla medborgare. Totalt delas 33 miljoner kronor ut till forskning på detta område.
Etableringsbidrag ska stärka juniora forskare – 26 får finansiering
Drygt 89 miljoner kronor delas ut till 26 juniora forskare inom ramen för årets utlysning av etableringsbidrag. Denna flexibla bidragsform ger forskare i början av sina karriärer möjlighet att driva egna forskningsprojekt under upp till tre år.
– Denna flexibla bidragsform har vi utformat för att forskarna ska kunna kombinera sitt arbete med andra projekt, undervisning eller andra uppdrag, säger Dag Hervieu, enhetschef på Forte.
5 miljoner i gästforskarbidrag
För att främja internationella samarbeten och stärka svensk forskning har Forte beslutat att dela ut totalt 5 miljoner kronor i gästforskarbidrag. Dessa bidrag gör det möjligt för framstående forskare från andra länder att tillbringa tid vid svenska forskningsinstitutioner, vilket bidrar till kunskapsutbyte och nya perspektiv inom hälsa, arbetsliv och välfärd.