24 januari 2025
Lunds universitet

Spindlar använder benen för att känna lukter och hitta sexpartners

Däggdjur använder näsor och nosar. Insekter antenner. Men hur spindlar känner lukter har länge varit höljt i dunkel. Nu har ett forskarlag upptäckt att hanspindlar använder hår på sina ben för att känna lukter och upptäcka sexferomoner från honspindlar.

Även om spindlar – som har utvecklats under cirka 400 miljoner år – är kända för sitt vibrationssinne och sin skarpa syn har det funnits väldigt lite kunskap kring deras luktsinne. Nu kan ett svensk-tyskt forskarlag visa att de åttabenta djuren använder sensiller på sina gångben för att känna lukter.

– Vår upptäckt sätter stopp för ett decenniumlångt sökande efter dessa svårfångade sensiller som nu både har identifierats och kartlagts. Det öppnar för djupgående studier av mekanismen bakom spindlars luktsinne, säger biologiforskaren Hong-Lei Wang vid Lunds universitet.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, har Hong-Lei Wang och hans Lundakollegor Dan-Dan Zhang och Christer Löfstedt fokuserat på getingspindlar. Det är en art som spridit sig kraftigt i Sverige de senaste åren och där man sedan tidigare haft kunskap om den kemiska sammansättningen av det könsferomon som honorna avger för att locka till sig hanar. Forskarna upptäckte att det enbart är vuxna hanar som bär luktsensiller på gångbenen. Något som vittnar om att sensillerna och dess funktion är kopplade till fortplantningen.

– För att utforska den bredare närvaron av luktsensiller undersökte vi ytterligare 19 arter som spänner över 16 spindelfamiljer. Vi fann att sensillerna förekommer hos de flesta arter och är specifika för hanar, säger Hong-Lei Wang.

För att gå till botten med hur sensillerna på hanarnas gångben svarar på honornas feromonföreningar monterade forskarna levande spindlar av hankön under ett mikroskop och petade in en inspelningselektrod i basen av en sensill. Sedan exponerades dessa för en liten mängd feromonförening. Det visade sig att enbart 20 nanogram var tillräckligt för att framkalla ett tydligt svar hos hanspindlarna. Resultaten visar att spindlarnas luktsensiller är otroligt känsliga, jämförbara med de mest känsliga systemen hos insekter. Detta gör det möjligt för manliga spindlar att upptäcka även de svagaste spåren av sexferomoner i luften.

– Vår studie banar väg för spännande framtida upptäckter om hur spindlar uppfattar världen genom lukt. Många spännande frågor väntar på ytterligare utredning, säger Hong-Lei Wang.

Studien är ett samarbete mellan Lunds universitet, University of Greifswald och Technische Universität Braunschweig.

Artikeln publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences: ”Olfaction with legs – Spiders use wall-pore sensilla for pheromone detection”

För mer information, kontakta:

Hong-Lei Wang, forskare

Biologiska institutionen, Lunds universitet

070 351 60 55

hong-lei.wang@biol.lu.se

Presskontakt

johan.joelsson@science.lu.se

046 222 71 86