21 oktober 2024
Örebro universitet

Stöd för sjuksköterskor leder till bättre vård

Tryggare sjuksköterskor, bättre vård och rätt patienter skickas till akuten. Det blev resultatet när sjuksköterskor i hemsjukvården använde beslutsstödet ViSam. Det visar ny forskning vid Örebro universitet.

 

Artikeln Psychometric evaluation of the Decision Support System (DSS) for municipal nurses encountering health deterioration among older adults i BMC Geriatrics 

– Tanken är inte att neka någon sjukvård utan att alla ska få rätt vård på rätt nivå, säger Annica Kihlgren, professor i omvårdnadsvetenskap. 

Hon har tillsammans med sin kollega Helen Lindner testat beslutstödet ViSam, som är utformat som en checklista för att hjälpa sjuksköterskor avgöra vilken vård människor, som plötsligt blir sämre, behöver. 

ViSam togs fram av en arbetsgrupp på Region Örebro län och används idag av sjuksköterskor i hemsjukvården. Checklistan tar systematiskt upp till exempel andning, hjärtfrekvens, medvetandegrad och kroppstemperatur tillsammans med symptom som yrsel, smärta, eller ett påverkat allmäntillstånd. 

– Sjuksköterskorna behövde få veta om det är ett verktyg de kan lita på, säger Helen Lindner, forskare i arbetsterapi.

Bedöma äldre människor 

Forskarna har analyserat fall när sjuksköterskor använder beslutstödet för att bedöma äldre människor. Forskningen visar att ViSam är tillförlitligt och att rätt patienter skickas till akuten från hemsjukvården. 

Med hjälp av verktyget slapp alltså äldre besök på akutmottagningen, som kan leda till sämre hälsa och förvirring. Resultaten visar att det blev rätt i 94 procent fallen där patienterna skickades till akuten. 

– Dessutom kände sjuksköterskorna tryggare i sina bedömningar. De kände sig mer professionella och att de talar samma språk som personalen på sjukhuset, säger Annica Kihlgren.

Forskarna använde en patientsimulator

Forskarna har tidigare intervjuat sjuksköterskor som har jobbat med systemet och de har dessutom analyserat 281 bedömningar från hemsjukvården. 

– Men sjuksköterskor kan ge olika svar. Vi behövde se hur det fungerade när två sjuksköterskor bedömde samma patient var och en för sig, säger Helen Lindner. 

För att kunna göra en jämförelse mellan sjuksköterskor använde forskarna en patientsimulator – en docka som programmeras för olika hälsotillstånd. Dockan kan andas, få feber och uppvisa alla de symptom som behövs för att göra en bedömning.

Samma bedömning i över 90 procent av fallen 

Totalt samlade forskarna in 120 bedömningar av 60 autentiska fall från hemsjukvården som överfördes till dockan. Två sjuksköterskor bedömde varje fall och hade beslutstödet till hjälp. Sedan jämförde forskarna resultaten. 

– Sjuksköterskorna gjorde samma bedömning i över 90 procent av fallen. Det är ett riktigt bra resultat, säger Helen Lindner. 

– Checklistan gav även trygghet till sjuksköterskor som hade jobbat kortare tid och hade mindre erfarenhet. Det blir ett stöd i bedömningen som gör att det tar saker i rätt ordning och få med alla delar, säger Annica Kihlgren.

Bild och kontaktinformation på ViaTT