Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarnas mål är att ta fram biomarkörer som kan användas för att upptäcka Crohns sjukdom innan patienten får symptom. Biomarkörer är mätbara ämnen som finns i kroppsvätskor.
– De signalerar de tidigaste stadierna av sjukdomen innan den visar sig kliniskt. Biomarkörerna kan alltså användas för att identifiera vilka som löper risk att utveckla sjukdomen.
Bra potential
I andra inflammatoriska tillstånd som typ 1-diabetes och ledgångsreumatism används redan biomarkörer för att ställa diagnos tidigt.
För Crohns sjukdom finns så kallade kandidatbiomarkörer, biomarkörer som har bra potential – men de har inte testats i olika populationer. Det är här det nya projektet, som kallas Intercept, kommer in.
Projektet ska undersöka 10 000 friska människor som är nära släkt – förälder, barn eller syskon – till personer med Crohns sjukdom. Dessa ska rekryteras från sju europeiska länder, varav Sverige är ett. Forskarna kommer identifiera 80 personer med hög risk att drabbas av sjukdomen och dessa kommer få möjlighet att delta i en behandlingsstudie.
– Det är en säker och effektiv behandling och vår förhoppning är att den ska förhindra att sjukdomen utvecklas fullt ut, säger Jonas Halfvarson.
Ökar bland barn och unga vuxna
Ungefär tre miljoner människor lever med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, i Europa. Dessutom ökar sjukdomen bland barn och unga vuxna.
– Patienter med IBD lider av diarré, magsmärtor och går ofta ner i vikt. Dessutom riskerar de att drabbas av tjocktarmscancer och psykiska problem som depression, säger Jonas Halfvarson.
Crohns sjukdom är en av de vanligaste formerna av IBD och är kronisk och obotlig. Patienterna har bättre och sämre perioder och målet för dagens behandling är att mildra symptomen, minska inflammationen och förebygga komplikationer – men nästan hälften av patienterna tvingas genomgå en operation redan 10 år efter att de fått sin diagnos.
– Jag hoppas att det här projektet är början på en ny era där vi kan minimera konsekvenserna av Crohns sjukdom, avslutar Jonas Halfvarson.
Fakta:
Intercept-projektet kommer pågå under fem år och startar med ett möte 19 februari i Berlin, Tyskland.
Forskare från Sverige, Nederländerna, Portugal, Danmark, Italien, Österrike, Polen, Belgien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Norge, Storbritannien och Schweiz – men också från USA och Sydkorea deltar.
Läs mer på projektet hemsida: www.intercept-ihi.eu
Örebro universitet får 1,8 miljoner euro, vilket är cirka 20 miljoner svenska kronor.
Pressbilder
Jonas Halfvarson