11 oktober 2024
Lunds universitet

Utdöda ormstjärnor har namngivits efter death metal-band

Ett forskarlag har upptäckt tretton nya arter av utdöda ormstjärnor på Gotland. Fossilerna grävdes fram ur stenar från silurperioden (cirka 444 till 419 miljoner år sedan). Nu har arterna namngivits efter en rad kända musiker och band från hårdrocksvärlden.

Ormstjärnor är en grupp tagghudingar som är nära besläktade med sjöstjärnor. Deras kroppar består av en rund skiva från vilka fem, tunna, ormliknande armar utgår. Djurgruppen, som består av över 2 000 olika arter, lever i och på botten av världens alla hav.

I en ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Taxonomy, har ett forskarlag där Lunds universitet ingår namngivit de upptäckta arterna efter legendarer inom hårdrocksvärlden. Kansas, Doro, Archspire, Immolation, Obituary, Ian Paice från Deep Purple, Tomas Haake från Meshuggah och John Bonham från Led Zeppelin är några exempel på vad ormstjärnorna hade lystrat till om de fortfarande skvalpat runt i haven.

– Vi hade mycket roligt när vi gjorde den här studien. Det var en utmaning att placera de olika arterna i korrekt kronologisk ordning som följer både utvecklingen av arter och metalmusiken, säger Mats E. Eriksson, geologiprofessor vid Lunds universitet.

Tillsammans har forskarna en lång tradition av att uppkalla utdöda fossil efter musikaliska hjältar. Bland tidigare arter som Mats E. Eriksson och hans kollegor varit med och namngivit finns allt ifrån Rammstein, Rotting Christ, King Diamond och Lemmy Kilmister från Motörhead.

– Vi vill hedra människor från metalgemenskapen som har haft en enormt positiv och kulturell inverkan i våra liv genom att kombinera kärleken till naturen och konsten, säger han.

Studien fokuserar på tretton arter av ormstjärnor som levde under silurperioden. I detta tidsintervall har forskarna lyckats upptäcka en markant förändring i arternas grundbyggplan. Det handlar om en storleksminskning som tvingade fram en strukturell förenkling av djurens skelett. Vilket i sin tur resulterade i den kroppsform som karaktäriserar dagens ormstjärnor.

– Denna evolutionära förändring sammanfaller med en global marin kris, den så kallade Muldekatastrofen, som ledde till såväl utdöenden hos många djurgrupper som förändringar i havsvattnets kemi. Med tanke på det känns de nya dödsmetall-klingande namnen helt rimliga, säger Mats E. Eriksson.

Förutom Lunds universitet har National History Museum Luxembourg medverkat i arbetet.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Taxonomy: ”The beginning of a success story: basalmost members of the extant ophiuroid clade from the Silurian of Gotland, Sweden”