Vårdpersonal delar insikter om hälsa och livssituation för flyktingar som identierar sig som HBTQ+
I en ny studie vid Röda Korsets Högskola har vårdpersonal beskrivit mental hälsa och samhällsutmaningar för flyktingar med normöverskridande sexuella orienteringar/läggningar, relationsformer, könsidentiteter och könsuttryck (här benämnt som HBTQ+).
HBTQ+ är en förkortning för homosexuell, bisexuell, transperson, queer och/eller andra normöverskridande sexuella orienteringar/läggningar och könsidentiteter.
Studien har genomförts inom forskningsprojektet En tryggare framtid
Utforskande metod i samskapande forskning
Gruppdiskussioner och individuella intervjuer genomfördes med vårdpersonal inom verksamheter riktade mot flyktingars hälsa och sexuell hälsa. Forskarna genomförde diskussioner och intervjuer med sju yrkeskategorier (bland annat sjuksköterskor, kuratorer och psykologer). Det insamlade materialet analyserades i ett nära samarbete mellan forskare, flyktingar med egen erfarenhet av att komma till Sverige som HBTQ+ och kliniska representanter. Att analysera materialet i nära samarbete med flyktingar från målgruppen är nytt i forskningsfältet. Tillvägagångssättet innebar att forskare och flyktingar samarbetade som kollegor och jämlika partners, där olika perspektiv tillvaratogs under analysen. Att arbeta med personer som är experter genom egen levd erfarenhet har berikat arbetet. För forskarna har det inneburit värdefulla insikter om en population i samhället som sällan syns och som inte alltid har möjligheter att göra sina röster hörda. För flyktingarna som arbetade som forskningsassistenter var arbetet ett tillfälle för reflektion om situationen för andra flyktingar men också kring deras egna erfarenheter.
– Att arbeta med forskare och yrkesverksamma som flykting var ögonöppnande för oss. Att arbeta tillsammans på detta sätt bidrar till en djupare förståelse av vilka erfarenheter vårdpersonal har av att möta flyktingar som är HBTQ+. Det gav oss en insikt om hur långt vi kommit men också vad som finns kvar att göra, säger två av de forskningsassistenter med levd erfarenhet som samarbetat med forskarna.
Mångdimensionella utmaningar för flyktingar som söker trygghet
Enligt vårdpersonal konfronteras flyktingar med en osäker och krävande situation efter att de anlänt till Sverige. Vårdpersonalen betonade de betydande utmaningarna som flyktingar möter att hantera legala krav, stressande omständigheter och normativa förväntningar under asylprocessen. Diskriminering, våld, övergrepp och bristande psykosocial trygghet togs upp som allvarliga problem. Bland annat lyfte deltagare risken för sexuellt våld och exploatering. Som helhet ansågs situationen påverka flyktingars mentala hälsa negativt.
– Vår forskning ger en inblick i de komplexa utmaningar som flyktingar med normöverskridande identiteter och uttryck står inför. Motgångarna och utmaningarna spänner över alla nivåer i samhället, och har en tydlig koppling till normer och mångbottnad minoritetsstatus. Det är tydligt att asylprocessen i sig själv utgör en påfrestande situation, och de normativa förväntningarna som finns i samhället sätter ytterligare press på individer. Dessa personer utsätts för såväl rasism som homo- och transfobi i samhället, vilket präglar deras hälsa och förutsättningar till ett gott liv. Det är avgörande att vi förstår de olika hälsoutmaningarna den här målgruppen erfar för att kunna utforma effektiva stödåtgärder, säger Tommy Carlsson som är barnmorska, docent och projektledare.
Mental ohälsa och behov av ytterligare stödinsatser
Studien illustrerar de omfattande mentala konsekvenserna som flyktingar kan uppleva när de anlänt i Sverige. Vårdpersonalen lyfte den sårbarhet som kan finnas relaterat till att både vara flykting och identifiera sig som HBTQ+ samtidigt. Enligt deltagarna är ensamhet och skam centrala aspekter och är ofta framträdande i kliniska sammanhang. En slutsats i studien är att det behövs utveckling av interventioner och program som utvärderar kamratstöd mellan flyktingar.
– Studien ger oss inte bara insikter om befintliga utmaningar utan pekar också på områden där ytterligare forskning behövs. En djupare förståelse för hur ensamhet och skam påverkar dessa flyktingar är avgörande för att skapa långsiktiga lösningar som kan förbättra deras hälsa och välbefinnande. Vi såg att kamratstöd kan vara betydelsefullt, men mer forskning behövs, säger Maria Gottvall som är barnmorska och forskare.
Mer information
Projektet En tryggare framtid undersöker hur vård, utbildning och forskning kan utvecklas för att bättre stödja flyktingar som identifierar sig som HBTQ+. Projektet finansieras av Forte.
Här finns hela publikationen: https://doi.org/10.1080/13691058.2023.2298479
Kontakt
Tommy Carlsson, Docent, Med. Dr., Leg. Barnmorska, Leg. Sjuksköterska, Specialistsjuksköterska intensivvård, Hälsovetenskapliga institutionen, Röda Korsets Högskola, tel. +46(0)8 – 587 516 21, e-post: tommy.carlsson@rkh.se
Maria Gottvall, lektor, barnmorska, Hälsovetenskapliga institutionen, Röda Korsets Högskola, tel. +46(0)8-587 516 57, e-post: maria.gottvall@rkh.se