Yrkesexponering för partiklar kan öka risken för kronisk njursvikt
Exponering för damm och partiklar på arbetet kan öka risken för kronisk njursvikt. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Bland svenska byggarbetare, som följts sedan 1970-talet, var risken 15 procent högre om de exponerats.
Kronisk njursvikt är den vanligaste formen av njursvikt och innebär en långsam och successiv försämring av njurarnas förmåga att rena kroppen. Skadliga ämnen och vätska som annars skulle följt med urinen ut ur kroppen blir i stället kvar.
Senare års forskning visar att luftföroreningspartiklar utomhus från bland annat industri, trafikavgaser och uppvärmning kan öka risken för kronisk njursjukdom. Den nu aktuella studien visar att detta troligtvis även gäller yrkesexponering för partiklar inom byggindustrin.
Förstaförfattare för studien är Karl Kilbo Edlund, doktorand inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:
– Vi ser ett tydligt samband mellan att ha arbetat i byggmiljöer med höga dammhalter och risken att drabbas av kronisk njursjukdom före 65 års ålder. Men ytterligare studier krävs för att visa om det rör sig om ett orsakssamband och för att kartlägga de biologiska mekanismerna, säger han.
Viktigt att förebygga
Studien som publiceras i tidskriften Occupational and Environmental Medicine bygger på data från drygt 280 000 byggarbetare som deltog i hälsoundersökningar åren 1971-1993. Kontrollerna organiserades av Bygghälsan, en tidigare partsgemensam företagshälsovård för byggbranschen.
Resultaten visar att byggarbetare som exponerats för damm och partiklar hade cirka 15 procent högre sannolikhet för att få diagnosen kronisk njursvikt och medicinsk behandling för att ersätta förlorad njurfunktion. Den förhöjda risken kvarstod dock inte efter pensionsåldern.
Studien ingår i forskningsprojektet ”Partiklar och njursjukdom” som finansieras av det statliga forskningsrådet Forte med fokus på hälsa, arbetsliv och välfärd. Projektledare är Leo Stockfelt, docent i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:
– Kronisk njursvikt är en svår sjukdom som har stor påverkan på individens livskvalitet, ökar risken för följdsjukdomar och orsakar stora kostnader för sjukvården. Förebyggande arbete är därför av stor betydelse, säger han.
Mer att göra kring arbetsmiljön
Genom förbättringar på arbetsplatser och användning av skyddsutrustning har byggarbetares yrkesmässiga exponering för partiklar minskat under den studerade perioden, från 1970- till 1990-tal. Detta tros ha bidragit till minskad njursjuklighet, men enligt forskarna behöver mer göras för att förbättra arbetsmiljön inom byggindustrin.
Studien är den första som undersöker risken för njursjukdom hos byggarbetare, med Bygghälsans registerdata som underlag. Materialet, som förvaltas av Umeå universitet, har kommit till nytta i flera tidigare studier om arbetsmiljö och hälsa i byggbranschen.
Forskargruppens nästa steg blir att studera sambandet mellan partiklar och njursjukdom i ytterligare grupper för att se om resultaten kan bekräftas och för att bättre kartlägga mekanismerna.
Studie: Occupational particle exposure and chronic kidney disease: a cohort study in Swedish construction workers, https://doi.org/10.1136/oemed-2023-109371
Expertkontakter:
Karl Kilbo Edlund, tel. 0769 31 54 58, e-post karl.kilbo.edlund@gu.se
Leo Stockfelt, tel. 0722 02 07 82, e-post leo.stockfelt@amm.gu.se
Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se
Bilder: Porträttbilder på Karl Kilbo Edlund (foto: Amanda Wykman) och Leo Stockfelt (foto: Cecilia Groglopo)