Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 november 2002

Bättre anpassade rullstolar behövs

Rullstolar är ett nödvändigt verktyg för till exempel ryggmärgsskadade personer. Ändå är kunskaperna om rullstolsanvändning och rullstolsanpassning dåliga ute i vården, vilket leder till problem som kunde förebyggas.

Det anser arbetsterapeuten Kersti Samuelsson från universitetet och universitetssjukhuset i Linköping. I sin avhandling i rehabiliteringsmedicin har hon studerat unga och medelålders rullstolsanvändare. En av hennes studier visar att ryggont är mycket vanligt hos dessa patienter. 84 procent av dem hade ryggsmärtor, och hälften av dessa led av ryggont varje dag.

– Den bakomliggande skadan är förstås grundproblemet. Men jag tror att rullstolen är en starkt bidragande orsak till smärtorna, säger Kersti Samuelsson.

Genom att undersöka enskilda rullstolsanvändares problem med obekväm sittställning, dålig hållning, trycksår och smärtor i rygg eller skuldror kan man oftast göra åtgärder som förbättrar situationen. Men det är bara på ett par ställen i landet, bland annat i Linköping, som det finns rullstolsmottagningar där ett sådant arbete bedrivs.

– Alla arbetsterapeuter och sjukgymnaster har rätt att förskriva en rullstol. För det behövs inga specialistkunskaper. Det betyder att patienterna inte alltid får den rullstol som passar dem bäst, eller får den inställd på bästa sätt. Har de sedan ingenstans att vända sig med sina besvär, så är det klart att det blir problem, säger Kersti Samuelsson.

Hon skulle vilja att mer utbildning om rullstolar lades in på grundutbildningen av dessa yrkesgrupper. Det vore också bra med påbyggnadskurser för personal som ofta har att göra med rullstolar.

Hon skulle också vilja se en produktutveckling av rullstolarna. Som en av hennes studier visar, så är sättet att driva en manuell rullstol genom att med armarna ”fösa på” hjulen ganska ineffektivt jämfört med andra former av armarbete. Det finns också rullstolar som drivs med en sorts arm-pedaler eller spakar, men de är klumpiga och inte lämpliga för inomhusbruk. Här finns alltså utrymme för nya lösningar, menar hon.

Disputationen äger rum den 15 november med professor Gunnevi Sundelin från Umeå som opponent. Avhandlingen heter Active wheelchair use in daily life – considerations for mobility and seating. Kersti Samuelsson träffas på tel 013-22 15 60 , e-post kersti.samuelsson@inr.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera