Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 december 2003

GRIM – en språkkontrollant över nätet

Att lära en dator ett språk är ett av de svåraste intelligensproblem som finns. En mängd olika metoder och system för rättstavning, grammatikkontroll och textsammanfattning har utvecklats på olika håll de senaste åren.

Nu har språkteknologigruppen på Nada, KTH samlat detta till ett enda kraftfullt språkverktyg, GRIM, som styrs och uppdateras över internet. Och det bästa av allt: det släpps fritt till allmänheten.

GRIM är en enkel ordbehandlare som man laddar ner från nätet. När du öppnar programmet ansluts det till datorer på Kungliga Tekniska högskolan som har textsammanfattning, grammatikkontroll, lexikon, och en mängd andra språkverktyg som du kan utnyttja från din dator, men där kraften finns på KTH.

Programmet är ett renodlat språkverktyg utan layoutfunktioner. Det riktar sig speciellt till elever och lärare i svenskundervisning, men kan också nyttjas av en allmän publik. Så har du en roman i byrålådan kan du nu låta GRIM ta en koll på den innan du skickar in den för granskning.

Allmänna funktioner:
– Språkkontroll (upptäcker stavfell, sär skrivningsfel, kongruensfel och andra flera språkliga felaktigheter.)
– Textsammanfattning (SweSum, utvecklat på KTH, analyserar och väljer ut delar av en text baserat på ett poängsystem och kan krympa ner texten till 20%)
– Lexikon (Lexin, kan översätta svenska till och från åtta olika språk, ca 30 000 ord finns idag)
– Konkordanssökning. Programmet kan söka i den enorma textdatabasen Parole om ett ord eller uttryck finns i en text och i så fall i vilket sammanhang.

Funktioner speciella för språkundervisning:
– Böjningsformer. Programmet kan ändra böjningsformer mellan olika ordklasser
– Ordklassindelning. Programmet analyserar texten syntaktiskt och markerar till exempel alla adjektiv
– Lucktexter. Programmet kan plocka bort till exempel alla verb och ersätta dem med luckor som man fyller i och sen låter programmet rätta.

Kontaktpersoner: Ola Knutsson, 070-815 61 98, 08-790 66 34, knutsson@nada.kth.se

Referenslänk:
http://skrutten.nada.kth.se/grim/

Kontaktinformation
Kontaktpersoner: Ola Knutsson, 070-815 61 98, 08-790 66 34, knutsson@nada.kth.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera