Artikel från Institutet för Framtidsstudier

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 december 2004

Var ska vi sätta gränsen?

I det nya numret av Framtider är temat Var ska vi sätta gränsen: hur ska Sveriges regioner se ut, hur många (eller få) barn ska vi ha och hur ska de beroende försörjas i det åldrande samhället, hur stort ska EU vara, vad tål miljön, hur stora ska skillnaderna bli mellan de obehövda och de som har arbete och karriär?


Kulturgeografen Erik Westholm menar att en ny syn på Sverige gör sig gällande i regionalpolitiken, där doktrinen Hela Sverige ska leva ifrågasätts:

Hur kan en så radikal framtidsbild göra intåg utan att göra mer väsen av sig?

Vilken är lösningen på det åldrande samhällets försörjningsproblem? Nationalekonomen Thomas Lindh visar på frågan komplexitet med påståendet att:

Genom att avstå från barn kan vi både spara in på dagens skatter och få mer tid till oss själva.

Statsvetaren Malena Britz behandlar konflikten mellan legitimitet och effektivitet inom ett utvidgat EU:

Förmår dagens EU driva en framgångsrik ekonomisk politik där ingen region missgynnas så mycket att det hotar den politiska stabiliteten?

Augustprisvinnaren Sverker Sörlin menar att historia behövs för att förstå framtiden. Från ett miljöhistoriskt perspektiv menar han att:

Vår belägenhet är alltid att befinna oss i ögonblicket mellan spårberoende och frihet. Vår uppgift är att både realistiskt ange gränserna och formulera friheten.

Doktorand i socialt arbete Ulf Enoksson och professor i socialt arbete Tapio Salonen skriver om ett av vår tids stora sociala problem: de som inte behövs och de som nästan stressar ihjäl sig.

De obehövda får socialbidrag och utsätts för särskilda aktiveringsåtgärder. För de tidsfattiga diskuteras skattelättnader och möjligheter till hushållshjälp.


Framtider utkommer med 4 nummer per år och kostar 100 kr att prenumerera på. Framtider finns även som Pdf-fil. på hemsidan www.framtidsstudier.se

Kontaktinformation
Tel: +46 8 402 12 00 Fax: +46 8 24 50 14 E-mail: info@framtidsstudier.se
Box 591, SE-101 31 Stockholm Drottninggatan 33, 4 tr. www.framtidsstudier.se
Organisationsnummer: 802013-3198

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera