Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 maj 2006

Formas på Vetenskapsfestivalen 2006, 13 maj i Nordstan i Göteborg

Forskningsrådet Formas bjuder på en heldag om frukt, bär och grönsaker. Kom och lyssna på spännande talare, provsmaka exotiska frukter, delta i en tipstävling och vinn fina bokpriser. Dagen leds av Anita Laser Reuterswärd, teknologie doktor i näringslära.

Program 13 maj:

10.00-11.00 Socker i frukt och grönt – vikt och hälsa!
Kan man få för mycket socker från frukt och grönt? Behöver man tänka på glykemiskt index? Universitetslektor Mette Axelsen, Göteborgs universitet

11.00-12.00 Frukter från främmande länder
Finns det fikon under jorden? Växer ormägg och kattögon på träd? Vågar du smaka? Universitetslektor Lennart Engstrand och intendent Marie Widén, Botaniska trädgården, Lunds universitet

13.00-14.00 Naturens hälsoskafferi – fullt av färger
Fritt fram för rött, gult, grönt! Till och med skelettet mår bättre. Koka eller inte koka? Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult

14.00-14.30 Primörblad – nyheter från grönsakslandet
Öka variationen i salladsskålen! Hur kan man göra bladgrönsaker lättare att använda? Universitetsadjunkt Lotta Nordmark, SLU

14.30-15.00 Solmogna tomater – finns det?
Smak och hållbarhet – hur påverkas de? Hur ser en mogen ananas ut? Varför är avokadon brun i fruktköttet? Informatör Birgitta Villner Gyllenram, Ewerman/Grön Gastronomi

15.00-16.00 Svenska bär – små men naggande goda
Blåbär för minnet. Nypon för lederna. Tranbär för urinvägarna. Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult

16.15-17.30 Kan frukt och bär förlänga livet?
Vilka effekter har frukt och bär på din kropp? Kan de ge dig ett nytt liv? Författaren och experimentodlaren Åke Truedsson, Min Trädgård

Program 12 maj:

Redan den 12 maj kan Du få ett litet smakprov från Formas fruktshow.

14.30-15.00 Frukter från främmande länder
Mängder av nya växtslag dyker upp i frukt- och grönsaksdiskarna. Många är exotiska frukter: taggiga, fjälliga, håriga, kväljande, söta, aromatiska, syrliga, glänsande, matta, trådiga – helt enkelt fantastiskt läckra! Marie Widén och Lennart Engstrand från Botaniska trädgården i Lund.

Kontaktinformation
Birgitta Johansson, birgitta.johansson@formas.se 08-775 4003
Emilie von Essen, emilie.von.essen@formas.se, 08-775 4038

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera