Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 juni 2006

Beslut av Mistra: Stockholms universitet får 205 miljoner till nytt världsledande institut för tvärvetenskaplig miljöforskning

Mistra har idag beslutat att ge Stockholms universitet det enskilt största miljöforskningsanslag som någonsin delats ut i Sverige. 205 miljoner kronor ska investeras i ett nytt internationellt tvärvetenskapligt institut för forskning och policydialog kring hållbar utveckling. Bakom det nya institutet står förutom Centrum för tvärvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet även Stockholm Environment Institute och Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

– Med det nya institutet blir Stockholms universitet en global nod för miljöforskning med stort inflytande över den internationella agendan. Mistras satsning innebär att den världsledande och tvärvetenskapliga forskning vi redan bedriver kring miljö och utveckling kan intensifieras betydligt, säger Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet.

Det nya institutet ska både bedriva frontforskning om hur mänsklig välfärd och livskraftiga ekosystem kan utvecklas tillsammans, och vara en plattform för dialog med politiker, myndigheter och resursnyttjare världen över. På så sätt kan forskningsresultaten omsättas i praktiken och bidra till en hållbar samhällsutveckling.

– Hittills har miljöpolitiken i stora delar handlat om att flytta runt stolarna på Titanic. Men för att lösa de stora globala miljöproblemen behöver vi en helt ny kompasskurs. Vår vision är att det nya institutet ska ge världen den kunskap som krävs för att styra om samhällsutvecklingen i en hållbar riktning, säger Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute och blivande verkställande chef för det nya institutet.

Bakgrunden till Mistras satsning är FN:s vetenskapliga utvärdering av jordens ekosystem som kom förra året, the Millennium Ecosystem Assessment. Där konstaterar 1400 experter att ekosystemen som utgör själva grunden för mänsklig välfärd och ekonomisk utveckling mår allt sämre. Idag utnyttjas 60 procent av de gratistjänster vi får från jordens ekosystem på ett ohållbart sätt och många av dem fortsätter att försämras. Livsviktiga ekosystemtjänster som luft- och vattenrening, pollinering av grödor och havens förmåga att producera fisk är kraftigt försvagade. Förändringarna går idag så fort att samhället varken hinner anpassa sig till den nya miljösituationen eller utveckla strategier och regelverk för uthålligt bruk av de varor och tjänster ekosystemen ger.

– Vi vill bygga en unik tvärvetenskaplig forskningsmiljö där innovativa idéer föds. Genom nya samarbetsformer och helhetsperspektiv hoppas vi kunna generera insikter som behövs för att stärka samhällets och ekosystemens förmåga att möta en värld i allt snabbare förändring, säger Carl Folke, chef för Centrum för tvärvetenskaplig miljöforskning och blivande forskningschef för det nya institutet.

– Våra samhällen är en sammanvävd del av biosfären och beroende av att ekosystemen fungerar. Därför behöver vi sköta ekosystemen för att själva klara av framtidens utmaningar och behålla vår förmåga att vidareutvecklas på ett positivt sätt, avslutar Carl Folke.

FAKTA om det nya Mistra-finansierade institutet:
Mistras anslag på sammanlagt 205 miljoner kronor fördelas över tolv år. Stödet delas upp på en treårig startfas (2007-2009) med 25 miljoner kronor samt en ordinarie fas på fyra år (2010-2013) med 80 miljoner kronor. Därefter görs en utvärdering innan resterande 100 miljoner kronor betalas ut för perioden 2014-2018. Totalt förväntas institutets årliga budget uppgå till cirka 44 miljoner kronor när verksamheten är fullt utbyggd. Institutet kommer att ledas av en styrelse som tillsätts av Stockholms universitets rektor och ha ett hundratal forskare inom ett brett spektra av naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora knutet till sig.

Institutet ska bedriva internationellt ledande forskning om hur mänsklig välfärd och livskraftiga ekosystem kan utvecklas tillsammans, samt utgöra en plattform för dialog med politiker, myndigheter och resursnyttjare på lokal, regional och internationell nivå. Stor vikt kommer att läggas vid informationsspridning och kommunikation genom olika medier.

Institutets forskning ska bidra till lösningar på framtidsfrågor som: Hur kan mänskliga samhällen från lokal till global nivå organiseras för att möta framtida klimatförändringar? Hur kan jordbruket förändras för att maten ska räcka till en växande världsbefolkning? Hur utformas nätverk av marina reservat för att trygga det framtida fisket i världen? Hur minskas sårbarheten i dagens och framtidens megastäder?

CTM, SEI och Beijerinstitutet bedriver redan idag internationellt ledande forskning inom dessa områden och har ett välutvecklat samarbete med ett stort antal framstående universitet och forskningsinstitut. I och med Mistras satsning kan arbetet intensifieras och förhoppningsvis bidra till avgörande framsteg för hållbar utveckling i världen.

Mer information: Mistras utlysning, Stockholms universitets ansökan samt Mistras utvärdering finns att ladda ned från www.ctm.su.se.

För frågor kontakta:
KÃ¥re Bremer, rektor Stockholms universitet, tfn. 0733-669 169
Johan Rockström, chef SEI samt verkställande chef för det nya institutet, tfn. 0708-25 95 60
Carl Folke, chef CTM samt forskningschef för det nya institutet, nås via Albaeco tfn. 0708-89 99 95
Maria Sandqvist, pressekreterare Stockholms universitet, tfn. 08-16 13 77, 070-664 22 64
Ellika Hermansson Török, pressekreterare SEI/Albaeco tfn. 0708-89 99 95

Mer om Stockholms universitet
Stockholms universitet är huvudstadens universitet – regionens centrum för forskning och utbildning inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap. Universitetet har 39 000 studenter och 5 600 medarbetare och omsluter knappt 2,7 miljarder SEK. www.su.se

Mer om Centrum för tvärvetenskaplig miljöforskning, CTM
CTM är ett fristående centrum vid Stockholms universitet som verkar för samarbete över fakultetsgränserna. CTM samarbetar med alla institutioner vid Stockholms universitet som bedriver miljörelaterad forskning om hållbar utveckling. CTM utvecklar tvärvetenskapliga utbildningar, samordnar större forskningprojekt och informerar omvärlden om universitetets miljöforskning. www.ctm.su.se

Mer om Stockholm Environment Institute, SEI
SEI, är ett internationellt forskningsinstitut som arbetar med policyrelaterade frågor inom områdena miljö och hållbar utveckling. Institutet bedriver tillämpad forskning inom klimat, energi, luftföroreningar, ozon, mark och vattenresurser, urbana miljöer, risk- och sårbarhet samt strategiska miljöstudier. SEI bedriver projektverksamhet i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika. Institutet har, förutom sitt huvudkontor i Stockholm, kontor i Boston, Tallinn, York, Oxford och Bangkok. www.sei.se

Mer om Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi
Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi är ett internationellt forskningsinsitut vid Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. Institutet bedriver studier i gränsområdet mellan ekologi och ekonomi. Bland forskningsprogrammen kan nämnas teman som äganderätter och andra regelverk för hantering av naturresurser och de ekologiska systemens samhällsnytta samt ekonomiska värde. www.beijer.kva.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera