Oförklarligt dödfödda spädbarn bar på Ljunganvirus
Forskare misstänker att det så kallade Ljunganviruset orsakar fosterdöd hos människa. Hypotesen stöds av en ny avhandling som presenterats vid Karolinska Institutet. Doktoranden Annika Samsioe har undersökt femton fall av fosterdöd och konstaterat Ljunganvirussmitta i tio av dem.
Vilda smågnagare är kända smittbärare av Ljunganviruset, som även kan smitta människor. Den nu presenterade avhandlingen visar att Ljunganvirus, i kombination med stress, kan orsaka svåra missbildningar och fosterdöd hos laboratoriedjur.
Upptäckten fick forskarna att gå vidare och undersöka en eventuell koppling mellan Ljunganvirus och oförklarlig spädbarnsdöd i slutet av graviditeten hos människa. Det visade sig att antalet dödfödda foster på ett slående sätt följer den varierande förekomsten av gnagare i norra Sverige. I södra Sverige, där antalet gnagare inte varierar, förekommer inte heller någon periodisk variation av antalet dödfödda foster. Dessutom fann forskarna Ljunganvirus i moderkaka eller barn i flera fall av tidigare oförklarad fosterdöd.
– Jag har genomfört två studier där totalt femton fall av oförklarad fosterdöd under graviditetens vecka 28 eller senare har undersökts. Resultaten talar för att Ljunganviruset kan vara inblandat, säger Annika Samsioe, legitimerad barnmorska och doktorand vid Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet (KI SÖS).
I den ena studien fann forskarna spår av Ljunganvirus i moderkakan i fem av tio granskade fall. I fyra av fallen hittades Ljunganvirus även i de dödfödda barnen. Hos en kontrollgrupp av 20 kvinnor med normala graviditeter var samtliga moderkakor smittfria. I en motsvarande uppföljande studie fann forskarna Ljunganvirussmitta i moderkaka och/eller barn i samtliga av fem undersökta fall.
Annika Samsioe har i sina studier även kunnat visa att Ljunganvirus kan orsaka diabetes hos djur. Bakom resultaten i avhandlingen finns ny diagnostisk teknik och ett samarbete med forskare i Sverige och USA. Viruset upptäcktes på 1990-talet och har isolerats i Europa och Amerika. Utbredningen antas vara global.
– Vilken roll Ljunganviruset spelar vid fosterdöd och olika sjukdomstillstånd är fortfarande till stora delar en olöst gåta. Vi hoppas nu på ökad internationell uppmärksamhet och intensifierad forskning i ämnet, säger Annika Samsioe.
Avhandling: ”Ljungan virus – a novel pathogen. Effects on the pregnant female and her offspring”, Annika Samsioe, Institutionen för klinisk forskning och utbildning, KI SÖS.
För mer information, kontakta:
Leg barnmorska Annika Samsioe
Mobil: 070-773 01 49
E-post: annika.samsioe@sodersjukhuset.se
Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se
Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se