Nya möjligheter med elektronisk förvaltning
Ibland tycks själva införandet av ny teknologi vara viktigare än de egentliga effekterna av införandet. Det visar en avhandling vid Mittuniversitetet om elektronisk förvaltning.
– De personer som har en låg grad av rutiniserade arbetsuppgifter och hög grad av självbestämmande i arbetet tenderar att se tekniken som flexibel och möjliggörande. De som har en hög grad av rutiniserade arbetsuppgifter och en låg grad av självbestämmande tenderar däremot att se den som stabiliserad och begränsande, säger Katarina Giritli-Nygren.
Studien visar att ”e” som retorik på allvar trätt in i den studerade kommunen. Men den har ännu inte smält samman med den övriga verksamheten. Det syns bland annat i uppkomsten av en rad nya begrepp som föregås av bokstaven ”e”. Exempel är e-faktura, e-tjänst, e-demokrati etc. Det faktum att funktionerna föregås av ”e” visar också att informationstekniken (eller ”e”) i vissa fall fortfarande är separerad ifrån den övriga verksamheten.
Förutsättningarna för en ökad digitalisering och automatisering erbjuder nya möjligheter när det gäller att organisera arbetsaktiviteter och att fördela arbetsuppgifter. Det får i sin tur konsekvenser för arbetsinnehåll och arbetsdelning såväl horisontellt som vertikalt.
Även när det gäller de anställdas översättningar av ”e” i förhållande till deras egna konkreta arbetssituation kan man se att deras syn på ”e” kan förklaras utifrån deras grad av rutiniserade arbetsuppgifter och självbestämmande.
Avhandlingens titel är ”e” i retorik och praktik. Elektronisk förvaltning i översättning och ämnet är sociologi. Katarina Giritli-Nygren disputerar den 23 oktober i Sundsvall.
Avhandlingen finns i fulltext på http://miun.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:233146
Kontaktinformation
Katarina Giritli-Nygren, tfn 060-14 88 43 eller 070-776 6188. E-post: katarina.giritli-nygren@miun.se