Japansk delikatessvamp hittad i Sverige
I Japan är hon-shimeji-svampen en delikatess som kostar upp till 8 000 kronor kilot. Nu har en student vid Göteborgs universitet upptäckt att den smakfulla svampen även växer vilt i Sverige.–Uppmärksamheten kommer säkert att bli stor i Sverige och definitivt i Japan när rönen blir kända där, säger Henrik Sundberg som gjort studien.
Svampsläktet Lyophyllum består av en mångfald arter. En av den är Lyophyllum shimeji, som tidigare endast ansetts växa i Östasien. I Japan är hon-shimeji, vilket betyder ”äkta shimeji”, känd som en delikatess – så sällsynt att den kan kosta upp till 8 000 kronor kilot för japansk svamp av perfekt kvalité.
För två år sedan kom indikationer på att arten även växer i Sverige.
–Vi hade besök av en japansk mykolog som på en tallhed utanför Skellefteå fann en svamp som hon tyckte liknade hon-shimeji. Med molekylära arbetsmetoder har vi nu kunnat visa att den norrländska svampen är identisk med den japanska, säger Henrik Sundberg, student vid Institutionen för växt- och miljövetenskap, Göteborgs universitet.
Det är inte första gången japanska delikatessvampar påträffas i norra Skandinavien. För drygt tio år sedan kunde forskare visa att den svenska goliatmusseronen, Tricholoma nauseosum, är identisk med den japanska arten Tricholoma matsutake.
Sedan dess har intresset för svensk goliatmusseron ökat enormt, och japanska mykologer och handelsmän har sökt sig till de norrländska svampskogarna för att studera svampen.
Det var också goliatmusseronen som i augusti 2008 lockade den japanska svampforskaren Etsuko Harada till skogarna utanför Skellefteå, där hon alltså hittade en svensk hon-shimeji.
–Efter att ha fått ett positivt svar från japanska mykologer stärktes vi i vår tro att vi var en japansk delikatess på spåren. När vi året efter gjorde fler fynd utformades ett projekt för att undersöka svampen med molekylära metoder. Vi kunde snart visa att den svenska och japanska svampen tveklöst är identiska, säger Henrik Sundberg.
Hittills har den japanska delikatessvampen påträffats på magra tallhedar och tallhällmarker från Umeåtrakten och norrut till Gällivare, samt i Dalarna. Anledningen till att den inte tidigare uppmärksammats är dels att den klumpats ihop med närstående släktingar, dels att ingen gjort kopplingen till hon-shimeji tidigare.
Fynd i Norge och Finland antyder att svampen troligen finns i hela taigabältet från Skandinavien till Kina och Japan – och kanske även i andra områden med tempererat klimat och tallskog, som till exempel Skottland, Kanada, USA och Centraleuropa.
Säsong i augusti
Svensk hon-shimeji bildar troligtvis fruktkroppar från augusti och fram till frosten kommer. Utseendemässigt liknar den sina närmaste släktingar röktuvskivling och mörk tuvskivling, men den växer inte lika tuvat och har ofta en tjockare fot som är ansvälld nedtill samt glesare skivor. Det svenska namnet på den nya arten föreslås bli talltuvskivling.
Det svenska fyndet av talltuvskivlingen redovisas i Henrik Sundbergs examensarbete i systematik och biodiversitet vid Institutionen för växt- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, och presenteras i kommande nummer av Svensk Mykologisk Tidskrift.
Kontaktinformation
Kontakt:
Henrik Sundberg, examensarbetare vid Institutionen för växt- och miljövetenskap, Göteborgs universitet
070-3943523
046-620 10
hesund@yahoo.se
Handledare: Ellen Larsson, Institutionen för växt- och miljövetenskaper, Göteborgs universitet
031-786 2662
ellen.larsson@dpes.gu.se
Fakta shimeji
Shimeji är ett samlingsnamn för ett drygt tjugotal svampar och betyder ungefär ”svamp som växer i djup skog under den regniga årstiden”. Inom begreppet ryms arter inom flera olika släkten, bland dem Tricholoma, Lyophyllum, Hypsizygus och Clitocybe.
Näst efter goliatmusseron (på japanska matsutake) är hon-shimeji den mest eftertraktade och dyraste matsvampen på den japanska marknaden. Båda delikatessvamparna har gått tillbaka kraftigt sedan mitten av 1900-talet, förmodligen beroende på skadedjursangrepp på värdträden och förändrat skogsbruk. Dess sällsynthet gör att vild hon-shimeji idag saluförs endast hos ett fåtal specialiserade handlare och serveras på exklusiva restauranger.
Släktet Lyophyllum är bristfälligt studerat i Nordeuropa och ökänt för sin mycket snåriga flora av synonymer och dåligt utredda arter. Hur många Lyophyllumarter det finns i världen är därför okänt. De svampar som undersöktes i studien är insamlade av Henrik Sundberg och Niclas Bergius samt av svenska amatörmykologer och har sedan kompletterats med herbariematerial.
Foto: Henrik Sundberg.