Bättre glid utan glidvalla
Nu är det sportlovs- och Vasaloppstider för många och snön har varit generös för skidåkning i år. Men forskning visar att man får bättre glid utan glidvalla. Leonid Kuzmin vid Mittuniversitetet står bakom de kontroversiella resultaten.
Va, varför ska man inte använda glidvalla?
— Av två skäl. Dels blir det bättre glid, dels är det bättre för hälsan och miljön.
På gamla träskidor använde man stearin eller tjära för att få bättre glid. Trä är ett poröst material som suger åt sig vatten, därför behövde man lägga på glidvalla. Men sedan 1970-talet har i stort sett alla skidor ett belag av så kallad ultrahögmolekylär polyeten (UHMWPE). Det är ett ickeporöst och vattenavvisande material med goda nötningsegenskaper, låg friktionskoefficient och förmåga till självsmörjning. Att lägga paraffin på UHMWPE-belag är som att lägga tjära på en plastbåt.
— Det räcker att sickla belaget med en stålsickel då och då. Det tar bara några minuter, jämfört med att stå en timme i vallabod, lägga på glidvalla och andas in mindre hälsosamma odörer.
På vilket sätt är glidvallan farlig?
— Problemet uppstår vid prepareringen av skidorna. När glidvallan smältes på skidorna, andas man in olika ångor som frisätts i luften, vilket kan leda till 15 procent sämre lungeffektivitet under det närmaste dygnet. Använder man glidvallor med fluorkarboner ökar hälsoriskerna avsevärt, bland annat får man höga fluorhalter i blodet
— När paraffinrester med fluorkarboner sedan hamnar i soporna och bränns utvecklas gaser som är tio gånger farligare än stridsgasen fosgen som användes under första världskriget.
Varför skippar inte fler glidvallan?
— Ja, det är en bra fråga. Den etablerade vallaindustrin säger att jag har fel, men de har inte lagt fram några argument för varför, trots att mina första resultat publicerades redan 2006 i en licentiatavhandling, säger Leonid Kuzmin, som själv hade lång erfarenhet både som skidåkare och vallatekniker innan han började forska.
— Folk får göra som de vill, skidåkning är ju en fritidssysselsättning, men varför hålla på med glidvalla när det är billigare, snabbare och mer hälsosamt att använda ursprungsbelaget?
Vad ska man göra om man redan har glidvalla på sina skidor?
— Det är bara att skrapa bort glidvallan från ursprungsbelaget med en stålsickel. Det tar några minuter att få fram en ny fräsch yta med bra glid och det kan göras om och om igen i flera år utan att belaget tar slut.
Gäller detta både längdskidor och slalomskidor?
— Ja, det är samma princip, säger Leonid Kuzmin på telefon från Sälen, innan han själv ska ge sig ut på en skidtur.
Text: Eva Barkeman, forskning.se
Kontaktinformation
red@forskning.se