Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 september 2011

En av fyra rotfyllningar misslyckas

En ny bättre, effektivare metod för rotfyllning håller på att introduceras. Nu genomförs en stor klinisk studie vid Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola för att avgöra om metoden håller vad den lovar.

I Sverige görs cirka 250 000 rotfyllningar varje år. Det uppskattas att en av fyra behandlingar helt eller delvis misslyckas.

– Behandlingarna blir inte så bra som vi skulle vilja, åtminstone inte om tittar på dem som sker i vardagspraxis, säger övertandläkare Margaretha Koch, specialist i endodonti, rotfyllning, och doktorand vid Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola.

Det finns flera anledningar till att en behandling misslyckas. Den är tekniskt komplicerad att genomföra, särskilt om rotkanalen är böjd. De rostfria filarna, som används med den äldre tekniken för forma och rengöra den angripna rotkanalen, är sällan optimala för sin uppgift. Om kanalen inte rengörs helt och sedan fylls så den håller tätt, leder det till inflammation i anslutning till tanden.

Sedan mer än tio år tillbaka finns det en behandlingsmetod som gör att ingreppet blir enklare att genomföra. Metoden har testats i mindre studier som gett lovande resultat.

Filarna som används vid den nya metoden är elastiska och består av en legering av nickel och titan.

– Det betyder att de följer med i den böjda kanalen vilket gör att den blir renare samtidigt som formen på kanalen blir bättre vilket underlättar vid själva rotfyllningen.

En annan effekt är att antalet behandlingstillfällen blir färre.

– Men det primära är att behandlingsresultatet förhoppningsvis blir bättre, säger Margaretha Koch som leder ett stort samarbetsprojekt mellan Malmö högskola och Specialisttandvården, Folktandvården i Sörmland AB, med syfte att utvärdera metoden på både lång och kort sikt.

I projektet deltar drygt 800 patienter och resultatet väntas vara klart under nästa år.

– Det är inte troligt att den nya metoden skulle vara sämre än den tidigare. Om det leder till att vi i framtiden kan minska problemet med behandlingar som behöver göras om är det ytterligare en vinst förutom att den kräver färre besök.

Margaretha Koch är övertygad om att den nya metoden kommer att slå ut den tidigare, men hur lång tid det kan ta innan den har spridit sig över hela landet vågar hon inte gissa.

– Problemet är att det inte finns specialister i rotfyllning i alla landsting och det krävs att någon tar tag i det för att sprida kunskapen till allmäntandläkarna som gör rotfyllningar till vardags, säger hon.

Kontaktinformation
Margareta Koch
Specialisttandläkare/doktorand
E-post: m.koch@telia.com
eller via telefon 0736-7100 40

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera