Spinningpass ger samma indikationer som hjärtinfarkt
Ett kort spinningpass kan ge samma biokemiska indikationer som en hjärtinfarkt. Reaktionen är sannolikt både naturlig och ofarlig, men bör finnas i åtanke då personer söker akut för till exempel bröstsmärtor. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin.
Vid en hjärtinfarkt ökar utsöndringen av särskilda enzymer. Enzymerna, så kallade hjärtskademarkörer, kan mätas genom ett enkelt blodprov vilket är viktigt för att snabbt kunna ställa diagnos och inleda behandling. Problemet är att hjärtskademarkörerna också ökar vid situationer som inte har med hjärtsjukdom att göra, till exempel vid kraftig fysisk ansträngning med lång uthållighet som maratonlopp, triathlon eller långa skidlopp.
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu studerat om även kortvarigare och mindre intensiva träningsformer har samma effekt på hjärtskademarkörerna. Informationen är viktig för att korrekt bedöma patienter som söker akut efter träningspass.
I studien fick tio friska försökspersoner med en medelålder på 30 år delta i ett timslångt spinningpass, där forskarna mätte hjärtskademarkörer i blodet strax före, en timme efter och 24 timmar efter träningen. Studien visade att nivåerna av en vanligt använd hjärtskademarkör, hjärtenzymet troponin T, fördubblades en timme efter passet. Hos två av individerna ökade enzymet till och med till de nivåer som rutinvården använder som gräns för hjärtinfarkt.
–Hos samtliga försökspersoner återgick värdena till det normala ett dygn efter spinningpasset. Det är en viktig skillnad mot patienter som haft hjärtinfarkt, där förhöjda värden på markörerna är synliga i upp till flera dagar efter infarkten, säger Smita Dutta-Roy, forskare vid Sahlgrenska akademin.
Den träningsutlösta förhöjningen av hjärtmarkörer hos friska försökspersoner är sannolikt inte farlig, utan en normal kroppslig reaktion på träningen. Men likheten med en hjärtinfarkt gör att akutvården måste vara mer uppmärksam, menar Smita Dutta-Roy:
–När någon söker på en akutmottagning för bröstsmärtor och ett blodprov visar att hjärtskademarkörerna ökar, är det alltså viktigt att känna till att en sådan ökning även kan ses även hos friska efter ett vanligt träningspass, säger Smita Dutta-Roy.
Forskarna vid Sahlgrenska akademin hoppas nu kunna sprida kunskapen till kollegor som arbetar med patienter med bröstsmärta.
Studien “A single-bout of one-hour spinning exercise increases troponin T in healthy subjects” publicerades i tidskriften Scandinavian Cardiovascular Journal.
Kontaktinformation
Kontakt:
Smita Dutta-Roy, forskare vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och specialistläkare vid Kardiologen, Sahlgrenska universitetssjukhuset
0704-533 821
031-342 75 45
Smita.dutta-roy@vgregion.se