Linköpingsklass åker till junior-SM i naturvetenskap och teknik
Tolv åttondeklasser från Ängelholm i söder till Boden i norr samlas den 24 maj på Umeå universitet för final i Teknikåttan, en tävling i teknik och naturvetenskap för landets åttondeklassare. Bland finalisterna finns klass 8D på Berzeliusskolan i Linköping.
30 000 elever i årskurs åtta har i år varit engagerade i kvalificeringstävlingarna inför årets upplaga av Teknikåttan. På tolv universitetsorter har det sedan hållits regionfinaler och finalisterna får nu resa med ett eget chartrat tåg till finalen i Umeå. Med på tåget finns även vandringspriset som vinnande lag alltså får ta med sig hem.
Teknikåttan startade redan 1993 vid Linköpings tekniska högskola men sedan 1998 arrangeras tävlingen nationellt av elva universitet på tolv orter. Universiteten svarar för kvalificeringstävlingarna och för kontakten med skolorna i sin respektive region.
Patrik Norqvist, forskare i fysik vid Umeå universitet och en av frågeledarna, om varför Teknikåttan behövs:
– Vi hoppas att åttorna får upp ögonen för hur kul teknik och naturvetenskap kan vara, genom att de får göra utmanande och intressanta uppgifter. Det behövs att kunskap i teknik ses som något coolt för att få många att läsa vidare inom området. Och sällan är duktiga elever i natur och teknik så coola som när deras kunskap ordnar en häftig resa för hela klassen!
Henrik Jacobson, forskare i fysik vid Linköpings universitet, håller med:
– Teknikåttan är viktigt för att väcka intresset för naturvetenskap och teknik bland både flickor och pojkar. Men vi vill också stimulera fantasin, släppa loss deras kreativitet och uppfinningsförmåga och bättra på deras självförtroende.
Temat för årets tävlingar är Hemma. I regionfinalerna fick lagen bl. a. svara på frågor som vad morötter behöver för att växa upp från ett frö, vilka maskiner man kan sätta i en stickkontakt innan proppen går, hur man läser tabeller, och annan viktig kunskap. Skolorna tävlar med tremannalag, men i Teknikåttan ingår också ett antal kluriga uppgifter där hela klassen engageras.
Tolv finallag tävlar i 2012 års junior-SM i naturvetenskap och teknik:
Chalmers tekniska högskola Sätilaskolan, 8B, Marks kommun
Högskolan Dalarna Petreskolan, 8D, Hofors
Högskolan Väst Gullmarsskolan, 8B Lysekil
Karlstads universitet Österledskolan, 8D, Karlskoga
Kungliga Tekniska högskolan Internationella Engelska skolan, 8E, Bromma
Linköpings universitet Berzeliusskolan, 8D, Linköping
Linnéuniversitetet Wämöskolan, 8B, Karlskrona
Lunds Tekniska Högskola Kungsgårdsskolans klass 8:3B, Ängelholm
Mälardalens högskola Tomtaklintskolan, 8C, Trosa
Umeå universitet Bureskolan, 8A, Bureå
Umeå universitet/Kiruna Brönjaskolan, 8B, Sävast, Boden
Uppsala universitet Eriksbergsskolan, 8A, Uppsala
Som frågeledare i riksfinalen märks Martin Emtenäs, från SVT:s Mitt i naturen. Martin är alumn från Umeå universitet.
KONTAKT OCH INFORMATION
Sara Sethson, Linköpings Universitet, 013 28 28 26 eller sara.sethson@liu.se