Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 juni 2012

Åk pariserhjul med en forskare!

Vill du veta hur functional food fungerar, om vi kan odla mat i storstan eller hur farliga kemikalierna är i maten? Ta chansen att ta en tur med pariserhjulet på Medborgarplatsen i Stockholm den 9-10 juni.

I varje vagn sitter en expert eller forskare inom hållbar utveckling, som du får lyssna på eller ställa frågor till. Både åkturen och kunskapen är gratis.

– Hållbar utveckling är vår tids ödesfråga. Högskolor och organisationer sitter på så mycket värdefull kunskap som kan bidra till en bättre framtid som det är viktigt att nå ut med. Kan man göra det på ett roligt och oväntat sätt är det ett plus, säger Antonia Ax:son Johnson, grundare av Stiftelsen för Miljö och Utveckling som tagit initiativ till detta pariserhjul lastat med kunskap.
 
Idén kommer från Vetenskapsfestivalen i Göteborg, där man i april hade en ”vetenskapsroulette” med forskare från alla forskningsfält i pariserhjulets gondoler.
I Stockholm deltar omkring 50 olika forskare och experter från 15 lärosäten och organisationer, bland annat Karolinska institutet, KTH, Sveriges lantbruks universitet och Naturvårdsverket.

– Vi hoppas på succé. Det har varit ett enormt gensvar från universitet, högskolor och organisationer att delta. Alla är otroligt positiva, vilket visar på behov — och lust – att nå ut till allmänheten med sin forskning, säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Stiftelsen för Miljö och Utveckling, som vill bygga broar mellan vetenskapen och samhället i stort.

Pariserhjulet, lastat med kunskap om hållbar utveckling, snurrar kl 12-16 i helgen. Lite som speeddejting med forskare.

Kommer ni att sätta upp fler pariserhjul med forskare?
– Det är en stor operation med mycket logistik, men det  är inte omöjligt om det blir stor efterfrågan, säger Carolina Sachs.

Text: Eva Barkeman, forskning.se. 

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera